Dezvaluiri WikiLeaks: Ce a vrut sa afle CIA in timpul alegerilor prezidentiale din Franta din 2012

Dezvaluiri WikiLeaks: Ce a vrut sa afle CIA in timpul alegerilor prezidentiale din Franta din 2012

In contextul in care toate privirile sunt indreptate spre Kremlin, caruia tabara democrata ii atribuie piratarea e-mailurilor lui Hillary Clinton difuzate de WikiLeaks, site-ul de dezvaluiri al lui Julian Assange, acuzat de altfel ca face jocurile Rusiei, incearca sa faca valva si in alegerile din Franta.

acum 39 luni (17 Feb 2017)

In contextul in care toate privirile sunt indreptate spre Kremlin, caruia tabara democrata ii atribuie piratarea e-mailurilor lui Hillary Clinton difuzate de WikiLeaks, site-ul de dezvaluiri al lui Julian Assange, acuzat de altfel ca face jocurile Rusiei, incearca sa faca valva si in alegerile din Franta. Un nou document obtinut de WikiLeaks si publicat in parteneriat cu Liberation, Mediapart si La Repubblica arata ca CIA era foarte interesata de ultimele alegeri prezidentiale din Franta, desfasurate in aprilie si mai 2012.

Documentul obtinut de WikiLeaks este emis de Biroul de Analiza privind Rusia si Europa (OREA), unul dintre cele 13 centre de analiza ale CIA, la data de 17 noiembrie 2011 si este clasat "SECRET/NOFORN", ceea ce arata ca datele solicitate ar fi sensibile pentru un stat "prieten".

Potrivit documentului obtinut de WikiLeaks, CIA s-a aratat interesata in special de presedintele francez la acea vreme Nicolas Sarkozy, de manevrele din interiorul Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), aflate la putere, precum si de planurile si intentiile altor candidati si potential candidati la Elysee.

In ceea ce il priveste pe Sarkozy, CIA voia sa obtina informatii legate de "interactiunile" sale si ale consilierilor sai, "principalele surse de finantare" si "orice schisma sau alianta in cadrul elitei UMP si motivele lor". red.) si "aditionale" despre strategiile electorale ale socialistilor si reprezentantului lor Francois Hollande, extremistilor de dreapta din Frontul National si liderului lor Marine Le Pen, dar si despre Martine Aubry si Dominique Strauss-Kahn.

Colectarea de informatii - catalogate drept "strategice", "prioritati nationale" si "contributii cheie" la programul de "democratizare si stabilitate politica" - a cazut in sarcina unitatii S1111 a NSA.

Liberation scrie ca a contactat Directia Generala de Securitate Interna si Secretari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro