DEZVALUIRI. Dovada abuzului lui Negritoiu. Cum a mintit KPMG de la inceput pana la sfarsit

Pe 3 martie, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) inceta, legal, sa mai incheie dosare de dauna pentru clienti ai Astra sau pentru terti pagubiti de acestia (soferi loviti de clienti cu RCA la Astra), iar KPMG, lichidatorul provizoriu pe atunci, pur si simplu nu vroia sa raspunda solicitarilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de a spune ce strategie va adopta in continuare. Motivele erau mai multe, dar doua era grave si evidente: lichidatorul nu a informat ASF in legatura cu intentia de a pastra sau a denunta portofoliul de asigurari al Astra (prevedere expresa din Legea 85/2014) si a dispus cheltuirea unor sume de bani din disponibilitatile Astra fara a cere acordul ASF (a platit mai multe rate de reasigurare pentru un portofoliu de care, aveam sa aflam mai tarziu, isi va bate joc). Tot Buletinul Procedurilor de Insolventa ne spune ca Allianz Tiriac si Omniasig au oferit 50.000 de euro pentru portofoliul de asigurari pe care Astra il detinea in colaborare cu Raiffeisen Asigurari de locuinta, atasate creditelor, adica un tip de polita foarte profitabila, pe care orice companie de asigurari si-o doreste. Atat a mai ramas din compania cu 2,5 milioane de polite valide, peste 1,8 milioane de clienti si subscrieri de sute de milioane de euro anual: un chilipir de 50.000 de euro pentru doua firme care au profitat oricum de falimentul celui mai mare concurent. Conflict de interese Aceeasi formulare privind strategiile complexe de transfer a business-ului a fost folosita de KPMG si pentru a-i convinge pe cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiara ca sunt potriviti pentru postul de lichidator, in ciuda unui conflict de interese evident.

acum 34 luni (12 Sep 2016)

Din postura de lichidator judiciar provizoriu, KPMG a facut ce a vrut la Astra Asigurari, fara sa informeze Autoritatea de Supraveghere Financiara, asa cum prevede Legea insolventei.

La inceputul lunii martie 2016, procedura de faliment la Astra Asigurari ajunsese intr-un mare impas si doar cateva -materiale aparute in presa au facut ca interesele a sute de mii de oameni care mai aveau inca polite valide incheiate de societatea trimisa in faliment sa nu fie puse in pericol de ambitiile -lichidatorului companiei, -KPMG.

Pe 3 martie, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) inceta, legal, sa mai incheie dosare de dauna pentru clienti ai Astra sau pentru terti pagubiti de acestia (soferi loviti de clienti cu RCA la Astra), iar KPMG, lichidatorul provizoriu pe atunci, pur si simplu nu vroia sa raspunda solicitarilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de a spune ce strategie va adopta in continuare. In acest fel, orice dauna suferita de cele cateva sute de mii de clienti pe care ii mai avea inca Astra Asigurari sau orice dauna provocata de acestia unor terti ar fi ramas fara rezolvare.

In ciuda articolelor clare din Legea 85/ 2014 care arata ca lichidatorul provizoriu al unei societati de asigurare trebuie sa informeze ASF in legatura cu intentia de a pastra sau de a denunta portofoliul de polite al societati, KPMG pur si simplu a refuzat sa comunice cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, in ciuda insistentelor oficiale.

In acelasi inceput de martie 2016, alarmati de posibilitatea ca mii de oameni sa ramana cu daunele neachitate, mai multi directori din ASF, dar si membri ai Consiliului Autoritatii au propus inlocuirea lichidatorului. Motivele erau mai multe, dar doua era grave si evidente: lichidatorul nu a informat ASF in legatura cu intentia de a pastra sau a denunta portofoliul de asigurari al Astra (prevedere expresa din Legea 85/2014) si a dispus cheltuirea unor sume de bani din disponibilitatile Astra fara a cere ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro