Dezvaluiri despre viata Doinei Cornea, intr-o biografie unica: "Iliescu ne transmitea indrumarile lui Mihail Gorbaciov la sedintele FSN"

Dezvaluiri despre viata Doinei Cornea, intr-o biografie unica:

In 1974, cadrele didactice din universitate, ea fiind asistenta Filologie, in cadrul Facultatii de Litere de la Cluj-Napoca, erau obligate sa depuna juramantul de fidelitate fata de Ceausescu si fata de regim. Ce i-a atras foarte mult atentia la cele trei sedinte ale FSN la care a participat la sfarsitul lui decembrie 1989 - inceputul lui ianuarie 1990, a fost ca acestea se desfasurau dupa urmatorul tipar: Ion Iliescu, care era presedintele FSN, era chemat la telefon lipsea o perioada destul de mare de timp, cateva zeci de minute, dupa care se intorcea la reuniune si le transmitea celor de acolo ca a vorbit cu Mihail Gorbaciov, care le da urmatoarele sfaturi si indrumari destinate conducerii Romaniei din acea perioada. Toate aceste mesaje pe care ea le transmite dupa 1989, toata critica pe care o formuleaza la adresa regimului Iliescu erau plasate sub semnul nevoii de democratizare a Romaniei si ea considera ca testul real al democratizarii Romaniei era pe de-o parte, alternanta la putere, anume in urma unor alegeri democrate puterea sa fie preluata de fortele de opozitie. Eu spun ca pentru primii doi ani dupa 1990, Doina Cornea a avut intalniri cu personalitati politice de prim nivel ale Europei mai numeroase si mai importante decat Ion Iliescu, care a trebuit sa indure o situatie de evidenta marginalizare mai ales dupa mineriadele de dupa 1990 si apoi de dupa 1991. Pe de o partea, ea considera ca regimul comunist din Romania era mai opresiv decat altele din regiune, apoi era de parere ca PCR era foarte slab intelectualizat, asta inca din anii 30-40 si, in consecinta in fruntea partidului au ajuns persoane foarte limitate, cu un oarecare primitivism, care au generat aceasta forma de regim politic extraordinar de opresiv, plus ca nu se produceau fisuri la nivelul varfului regimului care sa permita apoi manifestari mai ample. Era de parere ca marea parte a intelectualitatii din comunism, anii 60, 70, 80, provenea dintr-un pacat originar: acest compromis pe care ei l-au facut cu regimul, cu sistemul, adica o categorie intreaga de dascali, de intelectuali, care in mod normal nu ar fi putut obtine anumite pozitii, au fost recompensati de regim cu anumite functii importante, iar in schimb, ei au oferit obedienta regimului si o loialitate ce nu poate fi fundamentata moral, cultural, axiologic.

acum 80 luni (2 Dec 2017)

Si atunci, facand zi de zi un mic exercitiu de rezistenta, eu m-am imbogatit si intarit spiritual. Toti am fost la fel de lasi, la fel de fricosi. Eu am fost la fel ca si ceilalti, exact asa de fricoasa, de lasa, poate mai mare. - aceste cuvinte de o actualitate izbitoare ii apartin Doinei Cornea si i-au fost relatate istoricului clujean Cornel Jurju intr-un interviu care cuprinde episoade biografice. Le puteti regasi pe toate in cartea "Doina Cornea dincolo de zid", publicata de editura Argonaut si lansata, pe 28 noiembrie, la Biblioteca Central-Universitara din Cluj-Napoca. Istoricul Cornel Jurju a trecut in revista, intr-un interviu pentru "Weekend Adevarul" cele mai relevante episoade din viata Doinei Cornea de la o varsta frageda si pana la finalul anilor 90. Istoricul considera ca, spre deosebire de disidentii romani care doreau reformarea sistemului comunist, Doina Cornea a fost un caz unic: ea cerea eliminarea comunismului, nu transformarea lui intr-un comunism cu fata umana. FOTO: Arhiva Doina Cornea A luat in calcul chiar riscul maxim, riscul suprem, acela de a-si pierde viata "Weekend Adevarul": Unul dintre cele mai interesante aspecte din viata Doinei Cornea este curajul de care a dat dovada in actiunile sale de opozitie la adresa regimului comunist. Ea n-a putut fi "cumintita" de amenintarile, de sicanele si nici de violenta cu care regimul comunist au tratat-o pe ea si pe familia ei. Cornel Jurju: Doina Cornea se refera de mai multe ori la chestiunea resurselor pe care le-a gasit pentru a-l infrunta pe Nicolae Ceausescu. Ea spune despre sine, si este destul de exigenta in privinta asta, ca n-a fost mai curajoasa decat alti romani, spune ca a fost o fricoasa, numai ca s-a pregatit spiritual, a exersat in timp acest moment al infruntarii cu regimul. Ea la fel de bine putea sa fie arestata, anchetata sau persecutata in anii '50, '60 sau '70, dar ca atunci au fost diverse imprejurari, diverse conjuncturi favorabile care i-au permis sa scape de acele mome... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro