Dezvaluire: Inventatorul bitcoin sau impostor?

Functionarea este complexa si stralucitoare si permite tuturor internautilor sa cumpere si sa vanda - anonim - si sa verifice automat fiecare tranzactie monetara, fara organism central care sa controleze sistemul, prin intermediul algoritmilor si procedeelor criptografice.

acum 77 luni (4 May 2016)

Ani in sir, identitatea pseudonimului Satoshi Nalamoto, creatorul bitcoin, principala moneda numerica din lume, a ramas un mister chiar pentru cei mai buni criptografi.

Obosit de vanatoarea ziaristilor si dornic sa-si tina departe familia de circul mediatic, antreprenorul australian Craig Wright, 44 ani, a decis luni sa dezvaluie ca el este creatorul bitcoin, punand capat misterului care a inconjurat moneda virtuala generata incontinuu de ordinatoare din lumea intreaga. Functionarea este complexa si stralucitoare si permite tuturor internautilor sa cumpere si sa vanda - anonim - si sa verifice automat fiecare tranzactie monetara, fara organism central care sa controleze sistemul, prin intermediul algoritmilor si procedeelor criptografice.

Dupa ani de speculatii si de mister, creatorul monedei numerice bitcoin si-a dezvaluit identitatea pentru BBC, The Economist si revista GQ - antreprenorul si informaticianul australian Craig Wright. BBC a precizat ca Wright a prezentat dovada tehnica aratand ca are acces la cheile criptografice legate de aceleasi blocuri de bitcoin ca si Nakamoto, trimise altui criptograf pionier, Hal Finney (care a decedat apoi), in prima tranzactie cu aceasta moneda in 2009.

In timp, media a prezentat mai multi candidati potentiali la cearea bitcoin, iar in decembrie Wired si Gizmodo l-au numit pe Wright ca probabil creator al bitcoin. Pana de curand, australianul a fost directorul a peste o duzina de intreprinderi, unele implicate in moneda virtuala si in iulie 2015 a vandut 12 dintre ele in timp de o saptamana. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro