Dezvaluire: Cum a transformat Beijingul recifurile din Marea Chinei de Sud in baze militare

Concret, in caz de conflict armat, armamentele desfasurate in ultimele saptamani de Beijing vor constitui o perfecta linie de aparare fata de rachetele de croaziera lansate de marina americana sau alte tipuri, contra acestor baze aeriene cvasioperationale, explica Asia Maritime Transparency Initiative, think tank americane care a dezvaluit ultimele imagini satelitare din 13 decembrie.

acum 90 luni (19 Dec 2016)

Pentru a-si adjudeca Marea Chinei, Beijing a construit insule artificiale pe care le-a transformat in adevarate "port-avioane imposibil de scufundat". Un an si jumatate mai tarziu, potrivit imaginilor satelitare, lucrarile au progresat si armata chineza instaleaza de doua saptamani primele sisteme de arme pe cele sapte insule contestate, punandu-si vecinii in fata faptului implinit. Revendicate de China, Taiwan, Vietnam, Filipine, Malaysia sau sultanatul Brunei, aceste zone sunt de interes militar strategic, intre altele fiind bogate in hidrocarburi. Potrivit CNN, China a construit un ansamblu de "port-avioane imposibil de scufundat" care permite guvernului chinez sa controleze sau sa interzica circulatia maritima in regiune. La 14 decembrie, la Lowel Institute din Sydney el a precizat ca "libertatea de navigatie este un principiu intangibil" si trupele sale sunt "pregatite de confruntare", daca este necesar. Concret, in caz de conflict armat, armamentele desfasurate in ultimele saptamani de Beijing vor constitui o perfecta linie de aparare fata de rachetele de croaziera lansate de marina americana sau alte tipuri, contra acestor baze aeriene cvasioperationale, explica Asia Maritime Transparency Initiative, think tank americane care a dezvaluit ultimele imagini satelitare din 13 decembrie. Asta in pofida declaratiilor facute de liderii chinezi ca Beijingul nu are intentia militarizarii insulelor aflate pe ruta comerciala strategica unde teritoriul este revendicat de mai multe state. Revendicat de China, Taiwan, Vietnam, Filipine. Fiecare intretine mici garnizoane pe aceste insule coraliene ceea ce da loc la situatii apropiate de acte de razboi cand nave militare rivale se incruciseaza si se amesteca ordinele reciproce de parasire a zonei considerata ca fiind apele lor teritoriale.

Pana acum cateva saptamani parea instalat un fel de echilibru dar potrivit lui David Shear, secretar adjunct in departamentul american al Apararii, insarcinat cu zona Asia-Pacific... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro