Dezmembrarea Federatiei Ruse: avantaje si dezavantaje

Dezmembrarea Federatiei Ruse: avantaje si dezavantaje

Rusia moderna este preocupata in primul rand de imbogatirea "elitelor" si de a face tot ce este posibil pentru ca acestea sa ramana la putere, de aceea subiectii federatiei isi pot pune intr-o buna zi intrebarea: "Se merita oare sa traim alaturi de o Moscova iesita din minti?". Exista trei cauze de separare a subiectilor de Federatia Rusa: Dorinta de a gestiona propriile resurse naturale de sine statator; Noua republica ar avea un PIB pe cap de locuitor de 14.301 de dolari ceea ce ar fi echivalent cu PIB-ul Poloniei. Regiunea extrage 85% din carbunele rusesc, 70% de nichel, 70% de cupru, 80% de molibden si 30% din aurul Federatiei Ruse. Activitatea dominanta a republicii este agricultura, iar PIB-ul de 9.791 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Romaniei.

acum 59 luni (12 Jan 2016)

Chiar si autoritara agentie Stratfor relateaza cauzele viitoarei prabusiri in stilul unei reviste pentru femei: "Diminuarea capacitatii Moscovei de a controla regiunile creeaza un vid, de aceea este putin probabil ca Federatia Rusa sa supravietuiasca in forma sa actuala", descrie Businessviews.com.ua. Moscova si-a iesit din minti

Indicatorii economici de baza ai noilor state demonstreaza ca pentru majoritatea subiectilor Federatiei Ruse, independenta va insemna o consolidare economica si o bunastare pentru locuitori, continua Businessviews.

Rusia moderna este preocupata in primul rand de imbogatirea "elitelor" si de a face tot ce este posibil pentru ca acestea sa ramana la putere, de aceea subiectii federatiei isi pot pune intr-o buna zi intrebarea: "Se merita oare sa traim alaturi de o Moscova iesita din minti?".

Incercarea Ceceniei de a se separa de Rusia a dus la doua razboaie sangeroase. Au fost incercari de a consolida statutul subiectilor federatiei, pentru ca sa beneficieze de mai multe prerogative in componenta Rusiei.

Acum, in componenta Federatiei Ruse se afla 83 de subiecti, cu exceptia Crimeei si Sevastopolului.

Exista trei cauze de separare a subiectilor de Federatia Rusa: Dorinta de a gestiona propriile resurse naturale de sine statator; Baschiria este o regiune de unde se extrage, se prelucreaza si se pune in circuit industrial petrolul. Regiunea s-ar clasa pe locul 21 la capitolul de extragere a petrolului pe cap de locuitor, alaturi de Libia. PIB-ul de 16.917 de dolari pe cap de locuitor ar fi identic celui din Uruguay. Insa acolo locuiesc kazahi si tatari, iar in trecut aceste pamanturi apartineau Hoardei de Aur a Hanatului Astrahan. Republica Astrahan s-ar putea clasa pe locul doi in lume la capitolul extragerea petrolului pe cap de locuitor. Totodata, Astrahan este acum una din cele mai sarace regiuni din Rusia din cauza unei administratii proaste. Noua republica ar avea un PIB pe cap de loc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro