Dezbinare de Ziua Nationala. 1 Decembrie, etern prilej de huiduieli si mici scandaluri politice

Noul conflict Iohannis--Firea, pornit de la refuzul sefului statului de a-l invita pe primarul general al Capitalei la receptia de la Cotroceni, nu este unul inedit. In 2012, PNL i-a trimis la receptia de la Cotroceni pe presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, si pe senatorul Ioan Ghise, ceea ce a dat nastere la un nou incident.

acum 43 luni (1 Dec 2016)

Noul conflict Iohannis--Firea, pornit de la refuzul sefului statului de a-l invita pe primarul general al Capitalei la receptia de la Cotroceni, nu este unul inedit.

Parlamentul Romaniei, dominat de FSN, a decis, la 31 iulie 1990, ca Ziua Nationala sa fie sarbatorita la 1 Decembrie, cand este marcata unirea cu Transilvania. Ion Iliescu a aparut la tribuna pentru cateva secunde, l-a intrerupt pe Copos, le-a cerut manifestantilor sa-i asculte pe toti vorbitorii, dupa care a plecat.

A urmat o perioada de relativa acalmie, scanda-lurile reizbucnind in 2012, dupa esecul referendumului de demitere a presedintelui Basescu. "Stiu ca pregatesc pentru 1 Decembrie fluierasii la Arcul de Triumf", spunea el, in noiembrie 2012, acuzandu-l pe Ponta ca ii organizeaza aceste contra manifestatii.

In plus, liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu au refuzat, in ultimii ani ai mandatului lui Basescu, sa participe la receptiile de la Cotroceni.

In 2012, PNL i-a trimis la receptia de la Cotroceni pe presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, si pe senatorul Ioan Ghise, ceea ce a dat nastere la un nou incident. Dupa ce si-a afisat ostentativ tricoul, el a fost dat afara de doi ofiteri SPP si de consilierul de stat Dorel Onaca.

Maghiarii comemoreaza

UDMR si alte formatiuni politice ale comunitatii maghiare au refuzat constant sa participe la evenimentele organizate de Ziua Nationala. In premiera, anul viitor, la centenarul unirii, liderii uniunii au anuntat ca vor fi prezenti in tribuna oficiala. Constant, primarii UDMR au refuzat sa arboreze tricolorul, dar au umplut orasul pe care-l conduceau de drapele cu insemnele Tinutului Secuiesc, eventual si cu panglici de doliu.

La 1 decembrie 2015, SRI s-a laudat ca a dejucat un atentat terorist planuit de un extremist maghiar din Targu Secuiesc. Acesta urma sa foloseasca 400 de petarde care urmau sa-i sperie pe romanii participanti la manifestarile pentru Ziua Nationala. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro