Dezbaterile pe marginea viitorului buget al Uniunii Europene au inceput. Unde este Romania?

Dezbaterile pe marginea viitorului buget al Uniunii Europene au inceput. Unde este Romania?

> Discutiile care au loc in acest moment la Bruxelles sunt extrem de dure, deoarece este nevoie de unanimitate. De asemenea, se discuta intens cum ar trebui sa arate acest mecanism pentru apararea statului de drept si cum ar putea acesta sa conditioneze alocarea de fonduri structurale. Orice crestere de contributii din partea cetatenilor nu este considerata a fi binevenita din partea actualului guvern - niciun guvern nu este de acord cu cresterea contributiilor, iar daca este de acord incearca sa ascunda aceasta intentie, din ratiuni evidente. Presedintele Iohannis, dupa participarea sa la Colegiul Comisarilor, ar trebui sa convoace partidele politice la consultari si sa propuna un set de masuri minimale care sa asigure respectarea statului de drept.

acum 29 luni (29 Jan 2018)

>

Discutiile care au loc in acest moment la Bruxelles sunt extrem de dure, deoarece este nevoie de unanimitate. Orice punct de vedere al Frantei si Germaniei va avea aceeasi greutate ca si punctul de vedere al Romaniei, Ungariei sau Poloniei.

Este bine de reamintit ca actualul buget de 960 de miliarde euro a fost negociat in 18 luni.

Aceste negocieri vor fi influentate de trei factori:

- Lipsa a 10 miliarde de euro, contributia Marii Britanii;

- Dorinta de a investi mai mult legat de guvernanta zonei euro si pentru gestionarea migratiei;

- Disputele referitoare la conexiunea intre alocarea fondurilor structurale si respectarea statului de drept. Gunther Oettinger, comisarul pentru Buget, a declarat ca lipsa banilor va fi acoperita de taieri din actualele fonduri structurale si din marirea contributiilor statelor membre la bugetul UE.

Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura, lansa in luna decembrie 2017 intrebarea daca statele membre sunt pregatite sa contribuie cu 1,2% din PIB, fata de 1% in prezent. Statele membre UE sunt mult mai dispuse in acest moment sa creasca propria lor contributie la bugetul UE decat ar fi fost in urma cu cativa ani, atunci cand erau afectate de criza economica.

Statele net contributoare, precum Germania, vor dori ca in schimbul unei contributii mai mari sa lege acordarea de fonduri structurale de respectarea statului de drept. Va fi dificil insa de impus un asemenea punct de vedere, atata timp cat functioneaza regula unanimitatii.

Se discuta insa foarte mult la Bruxelles, ca si la Varsovia, Praga sau Budapesta daca nu cumva aceasta intentie a Germaniei nu ascunde altceva, anume intentia de a canaliza mai multi bani catre statele membre care fac parte din zona euro - consolidarea monedei unice este in interesul Germaniei, exportator net.

De asemenea, se discuta intens cum ar trebui sa arate acest mecanism pentru apararea ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro