DEZBATERE Sfantul Sinod al BOR vrea o alternativa pentru asiguratii care refuza cardul de sanatate. Acestia vor plati consultatia din buzunar

DEZBATERE Sfantul Sinod al BOR vrea o alternativa pentru asiguratii care refuza cardul de sanatate. Acestia vor plati consultatia din buzunar

Unicul instrument de decontare In orice caz, CNAS nu a primit pana in acest moment solicitari de la BOR sau de la Colegiul Medicilor din Romania pentru a oferi o alternativa la cardul de sanatate asiguratilor care nu doresc sa intre in posesia lui din motive religioase. Doar 120.000 de carduri au fost validate Peste 12,5 milioane de carduri au fost distribuite de Posta Romana si doar 120.000 dintre acestea au fost initializate de furnizorii de servicii medicale, a explicat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

acum 105 luni (22 Dec 2014)

Cardul national de sanatate starneste in continuare controverse in randul mai-marilor Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Acestia vor sa gaseasca o alternativa si pentru asiguratii care refuza documentul electronic adus de postas, desi cardul electronic devine obligatoriu incepand cu anul 2015.

Reprezentantii autoritatilor sunt, insa, de neinduplecat si sustin ca romanii care refuza cardul din motive religioase sau de constiinta vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru serviciile medicale, exceptie facand urgentele spitalicesti.

Concret, Sfantul Sinod al BOR a hotarat sa sustina demersurile Colegiului Medicilor din Romania (CMR) de a identifica o alternativa in cazul pacientilor care refuza cardul national de sanatate. "Decizia a fost luata ca raspuns la solicitarile acelor pacienti care, din motive de constiinta sau religioase, refuza documentul", arata Patriarhia Romana.

"Cei care le refuza sa isi asume, este pe riscul fiecaruia"

Pozitia BOR i-a scandalizat pe reprezentantii pacientilor, care sustin ca se poate face ordine in sistem doar prin mai multa transparenta, cardul de sanatate fiind un instrument modern si util, care este strict in beneficiul asiguratilor romani. Cei care au interese si fac propaganda sa isi vada de treburile lor, avem nevoie de instrumente moderne.

Acesta sustine ca alternativele nu sunt foarte greu de gasit, dar ca legile in vigoare trebuie sa fie valabile pentru toata lumea.

Unicul instrument de decontare

In orice caz, CNAS nu a primit pana in acest moment solicitari de la BOR sau de la Colegiul Medicilor din Romania pentru a oferi o alternativa la cardul de sanatate asiguratilor care nu doresc sa intre in posesia lui din motive religioase.

"Cardul national de sanatate nu contravine convingerilor religioase si speram ca toti asiguratii vor intelege necesitatea implementarii acestui sistem. Fondurile vor fi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro