Dezbatere pe tema crizei francului elvetian. Valcov: Nu ne opunem conversiei creditelor la cursul initial, plus 20%, dar trebuie acordul bancilor
Am auzit de portofolii de credite garantate imobiliare vandute de catre banci la 20%, la 25%. Vrem cresterea plafonului pentru salariu la 3.000 de lei, ceea ce ar echivala cu o reducere a ratei de 240 de lei timp de doi ani. Operatorii financiari-bancari uita ca pentru a atrage clienti au avut in contracte o prevedere care spunea ca daca cursul variaza cu mai mult de 10% atunci banca are dreptul de a converti creditul in lei. De ce a permis BNR in 2007 cresterea gradului de de la 40% in 2007 si ulterior a lasat la latitudinea bancilor cat sa fie gradul de indatorare?
Din partea clientilor este prezent Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare, dar si a asociatia Parakletos.
Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare:
"Noi propunem conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul initial, plus 20%. Stim ca Directiva Creditelor Ipotecare nu se aplica decat din 2016, dar nu putem sa nu luam in considerare filosofia care a stat la baza sa.
Am auzit de portofolii de credite garantate imobiliare vandute de catre banci la 20%, la 25%. La un credit pe 29 de ani, abia in cel de-al 23-lea an dobanda se intalneste cu principalul. In plus, domnul Cinteza spune a in ziarul
ca Volksbank a propus clientilor conversia creditelor in lei la cursul actual, dar la care se aplica un discount la expunere. In final, iesea un curs de 2 lei si ceva. Noi nu dorim doar un respiro de cateva luni, vrem o solutie pe termen lung. Nu ne opunem la propunerea clientilor ca creditele sa fie convertite la cursul initial, plus 20%, dar este important sa existe si acordul bancilor. De asemenenea, consideram ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa se implice. Vrem cresterea plafonului pentru salariu la 3.000 de lei, ceea ce ar echivala cu o reducere a ratei de 240 de lei timp de doi ani.
Florin Danescu, presedinte executiv Asociatia Romana a Bancilor (ARB): Conversia la un curs istoric ridica o problema de constitutionalitate, se incalca dreptul de proprietate al bancilor asupra creantei. In final, cineva tot plateste, s-a vorbit de 2 miliarde de euro, este echivalentul unei autostrazi. In ultimele zile au venit la noi in jur de 40 de reclamatii. Operatorii financiari-bancari uita ca pentru a atrage clienti au avut in contracte o prevedere care spunea ca daca cursul variaza cu mai mult de 10% atunci banca are dreptul de a converti creditul in lei.
Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR: S-a s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro