Dezbatere incinsa la Bruxelles. Cine a zburat primul? Romanul Traian Vuia, brazilianul Santos-Dumont sau fratii americani Wright: "Adevarul este unul"

Dezbatere incinsa la Bruxelles. Cine a zburat primul? Romanul Traian Vuia, brazilianul Santos-Dumont sau fratii americani Wright:

In 18 martie 1906, pe o tarla de langa Montesson, o mica localitate de langa Paris, aparatul de zbor construit de Traian Vuia se desprindea de la sol. Dupa o accelerare pe o distanta de 50 de metri, aeroplanul-automobil in forma de liliac s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, a zburat pe o distanta de 12 metri, dupa care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat fortat. Premiera lui Vuia nu a fost recunoscuta de toata lumea Ispravile in domeniul aeronauticii ale geniului roman au fost multa vreme puse la indoiala, nerecunoscute ori ignorate, ba de Aeroclubul Francez, ba de Academia Romana care, pentru o perioada, l-a si indepartat pe Vuia din randul membrilor sai. La 17 decembrie 1903, Orville Wright reuseste sa zboare timp de 12 secunde, pe o distanta de 37 de metri, cu o viteza de 10,8 kilometri pe ora. Wilbur Wright, la randul sau, reuseste sa zboare in aceeasi zi, de data aceasta timp de 59 de secunde, 260 de metri cu o viteza de 19 kilometri pe ora. Intr-un final a reusit sa-si atinga scopul, zborul cu un aparat, in data de 23 octombrie 1906, cand a pilotat avionul 14-bis in fata unei multimi de spectatori, pe o distanta de 60 de metrii la o inaltime de doi sau trei metrii. In 1905 apar primii pionieri europeni ai zborului, Traian Vuia, zboara in Paris, pe o distanta de 12 metri, in ziua de 18 martie 1906 si Jacob Christian Hansen Ellehammer, care in septembrie 1906 zboara pe insula Lindholm pe o distanta de circa 40 de metri. Astazi, trenurile de aterizare sunt extrem de complexe si sofictiscate, sunt din materiale speciale, au rezisetenta, este cu totul altceva, dar principiul de baza ramane celui care a stabilit principiul si primul care a realizat un astfel de zbor", a adaugat Dumitru Prunariu. Vuia a murit extrem de sarac Trebuie spus ca la 18 martie 2012, s-a taiat panglica la Muzeul Traian Vuia din comuna natala, care a fost realizata de cei de la Muzeul Banatului.

acum 35 luni (11 Mar 2017)

In 18 martie 1906, pe o tarla de langa Montesson, o mica localitate de langa Paris, aparatul de zbor construit de Traian Vuia se desprindea de la sol. Dupa o accelerare pe o distanta de 50 de metri, aeroplanul-automobil in forma de liliac s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, a zburat pe o distanta de 12 metri, dupa care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat fortat. Adica aparatul s-a desprins de la sol prin forte proprii.

Acesta este zborul care l-a adus pe Vuia, la 111 ani distanta, in Parlamentul European, la initiativa europarlamentarului Maria Grapini. La dezbaterea din Parlament au participat istorici, muzeografi, specialisti in aviatie, care au adus in discutie realizarile lui Traian Vuia. Premiera lui Vuia nu a fost recunoscuta de toata lumea Ispravile in domeniul aeronauticii ale geniului roman au fost multa vreme puse la indoiala, nerecunoscute ori ignorate, ba de Aeroclubul Francez, ba de Academia Romana care, pentru o perioada, l-a si indepartat pe Vuia din randul membrilor sai.

Meritele lui Train Vuia raman insa de necontestat, sustine Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman care a zburat in spatiu, prezent si el la Bruxelles. "Marea problema este ca pionierii aviatiei romanesti au fost, prin posibilitatile lor materiale, destul de modesti, in comparatie cu alti realizatori in domeniul aviatie, precum fratii Wright sau Santos-Dumont, care chiar era foarte bogat. Traian Vuia a fost primul care s-a desprins de la sol cu mijloace propri de bord. Vuia nu a fost la vremea respectiva acreditat de catre Aeroclubul Frantei - autoritatea aeronautica care inregistreaza recordurile, pentru ca acestia nu au fost prezenti pentru inregistrarea lui. Dar presa vremii a consemnat si a fotografiat zborul lui Vuia, iar acesta a constituit un document dupa care ulterior au fost recunoscute realizarile pe plan international", a spus Dumitru Prunariu, omul care a in 14 mai 1981 a zburat in cosmos cu misiunea sovietica Soiuz 40... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro