Dezbatere "Historia" la Adevarul Live: O telegrama istorica. Cautata de rusi, ascunsa de romani

Dezbatere

Fie incerca sa se alature razboiului dus de rusi impotriva otomanilor, fie ramanea neutra, dar cu trupe rusesti pe teritoriul ei, expusa permanent pericolului sa fie transformata in teatru de razboi, cum s-a intamplat de atatea ori in secolului al XIX-lea. Subestimarea fortelor otomane aflate la sud de Dunare, dar si a armatei romane, reformata si pregatita de Carol, aveau sa puna insa in pericol intreaga expeditie rusa, condusa de Marele Duce Nicolae.

acum 51 luni (8 Jan 2016)

Tonul si cuvintele spun totul despre situatia in care se aflau trupele ruse: "Turcii inghesuind multe trupe la Plevna ne infrang. Este telegrama care sta la baza intrarii Romaniei in conflictul ruso-turc, iar sangele soldatilor romani varsat la sud de Dunare va consfinti independenta Romaniei. De ce au cautat sovieticii, dupa 1945, documentul in arhivele din Romania? La aceste intrebari, dar si la multe altele, vor raspune istoricul Manuel Stanescu, si Ciprian Plaiasu, editor "Historia", intr-o editie speciala a dezbaterilor "Historia", moderata de Ion M.

Prinsa intre Imperiul Tarist, ce isi dorea revansa si teritoriile pierdute in urma Razboiul Crimeei, si Imperiul Otoman, ce agoniza puternic in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, marja de manevra a Romaniei era deosebit de redusa. Fie incerca sa se alature razboiului dus de rusi impotriva otomanilor, fie ramanea neutra, dar cu trupe rusesti pe teritoriul ei, expusa permanent pericolului sa fie transformata in teatru de razboi, cum s-a intamplat de atatea ori in secolului al XIX-lea.

De la inceputul conflictului, relatiile dintre Imperiul Tarist si Romania s-au desfasurat in conditii inegale. Rusia "a negociat" din pozitie de forta o conventie cu autoritatile de la Bucuresti, ce permitea trupelor tariste sa tranziteze teritoriul romanesc. Incercarile Romaniei de a incheia un tratat de alianta cu Imperiul Tarist, pentru a se alatura conflictului, s-au lovit de aroganta tarului Alexandru al II-lea si a printului Gorceakov. Subestimarea fortelor otomane aflate la sud de Dunare, dar si a armatei romane, reformata si pregatita de Carol, aveau sa puna insa in pericol intreaga expeditie rusa, condusa de Marele Duce Nicolae. La Cartierul General al Armatei Romane este primita o telegrama trimisa Domnitorului Carol de Marele Duce Nicolae. Tonul si cuvintele spun totul despre situatia in care se aflau trupele ruse: "Turcii inghesuind multe trupe la Plevna ne i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro