Dezbatere "Historia" la Adevarul Live: Ne va mai apara America de rusi?

Dezbatere

Tot atunci, Trump a reiterat ca ii va obliga pe aliati sa contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ce inseamna sa fii partener al SUA. Mai mult, a admis ca abordarea sa fata de aliatii si adversarii Statelor Unite este radical diferita de traditiile Partidului Republican, ai carui candidati de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial au pledat mai degraba ca SUA sa fie considerate pastratori ai pacii, "natiune indispensabila". E a doua reuniune care se face si asta imi da credinta ca politica externa duce Romania spre un fel de lider regional in partea de sud, iar partea de nord condusa de Polonia.

acum 91 luni (11 Nov 2016)

Donald Trump a sugerat in iulie ca el nu ar apara automat Tarile Baltice in cazul unui atac, ci ar analiza mai intai contributiile lor la NATO. "Daca isi indeplinesc obligatiile fata de noi, atunci raspunsul este da", a spus Trump, intrebat daca ar ajuta Tarile Baltice in cazul unui atac lansat de Rusia. Tot atunci, Trump a reiterat ca ii va obliga pe aliati sa contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ce inseamna sa fii partener al SUA. Mai mult, a admis ca abordarea sa fata de aliatii si adversarii Statelor Unite este radical diferita de traditiile Partidului Republican, ai carui candidati de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial au pledat mai degraba ca SUA sa fie considerate pastratori ai pacii, "natiune indispensabila".

"NATO ne costa o avere si da, protejam Europa cu NATO, dar cheltuim o gramada de bani", a declarat in iulie Donald Trump.

Toate aceste declaratii au provocat ingrijorari mai cu seama in Europa de Est. La aceaste intrebari, dar si la multe altele, vor raspunde Alexandru Grumaz, general in rezerva, si Adrian Niculescu, profesor SNSPA, intr-o editie speciala a dezbaterilor "Historia", moderata de Ion M. Ionita, si transmisa de adevarul.ro. Liderii lumii incearca sa inteleaga care vor fi pozitiile administratiei Trump in marile probleme: avem Marea Chnei de Sud, Orientul Mijlociu, Ucraina, Venzezuela, aflata in pragul imploziei. Parca ar fi lovit in moalele capului, era cuminte, admirativ fata de Obama. Se pune problema daca a mintit acum sau daca a fost un teatru in campanie ca sa obtina voturi. S-ar putea ca omul sa fie destul de normal, dar a facut un joc infam, sa se expuna protestelor si intregului cortegiu de catastrofe scoase pe gura.

Alexandru Grumaz: La Pentagon se vehiculeaza ca Donald Trump va fi al doilea Ronald Reagan. Ca va dubla bugetul Apararii, de la 2,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro