Dezastru la casa memoriala Iuliu Maniu: un perete exterior s-a prabusit sub greutatea timpului si a nepasarii

Dezastru la casa memoriala Iuliu Maniu: un perete exterior s-a prabusit sub greutatea timpului si a nepasarii

Asa se face ca, in urma cu cateva zile, un perete exterior al casei s-a prabusit, pur si simplu, sub greutatea timpului si a nepasarii, nemaiavand rabdare sa astepte ajutorul dat de sutele de romani inimosi care de un an doneaza bani - fiecare dupa puteri - pentru campania publica de salvare a casei. Cei care vor sa ajute ca acest act de reparatie morala fata de Iuliu Maniu sa fie dus la capat pot face donatii in urmatoarele conturi: Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400 Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205 Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730 Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com - Raiffeisen Bank, Agentia Simleu Silvaniei, jud.

acum 79 luni (15 Feb 2016)

Casa de pe Dealul Tarinii din Badacin a fost construita in anul 1879 de catre Ioan Maniu, tatal marelui om politic. Iuliu Maniu a lasat-o prin Testamentul din 1941 de la Brasov, la fel ca si intreaga sa avere, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Intreaga proprietate a fost, insa, nationalizata, in perioada comunismului, dupa arestarea lui Iuliu Maniu, in 1947, ea fiind transformata pe rand in depozit de ingrasaminte chimice, sediu de gospodarie mixta, tabara pentru copii, camin pentru copii cu handicap sever. Asa se face ca, in urma cu cateva zile, un perete exterior al casei s-a prabusit, pur si simplu, sub greutatea timpului si a nepasarii, nemaiavand rabdare sa astepte ajutorul dat de sutele de romani inimosi care de un an doneaza bani - fiecare dupa puteri - pentru campania publica de salvare a casei. Daca acoperisul nu era sustinut cu piloni in interior, cadea si el peste casa", ne explica preotul Cristian Borz, cel care se ocupa de administrarea casei, dupa ce Consiliul Judetean Salaj a concesionat pe 50 de ani cladirea Parohiei Greco-Catolice Badacin.

Campania romanilor cu suflet mare continua

Campania publica "Salvati casa lui Iuliu Maniu, salvati o pagina din istoria nationala" a fost lansata anul trecut, in contextul in care imobilul, aflat intr-un lung litigiu intre Consiliul Judetean si Biserica Catolica, nu a putut beneficia, legal, de fonduri din partea institutiilor care il revendica si nu a putut atrage, din pricina regimului juridic incert, nici finantari europene. Cum nici alte institutii abilitate nu s-au inghesuit sa vina cu solutii pentru salvarea casei declarata monument istoric, sute de romani au raspuns apelului coordonat de parintele Borz si au donat - multi dintre ei din departarile strainatatii - diverse sume pentru demararea unor lucrari de reabilitare.

"Se toarna grinzi de beton in exterior si interior, se refac portiunile mai degradate din pereti si se zidesc si pere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro