DEZASTRU. Izvoarele de apa termala care alimentau Lacul Petea au secat din cauza forajelor ilegale pentru piscinele private. Unica rezervatie de nuferi termali din Romania, amenintata cu disparitia
"Cea mai mare problema la ora actuala o avem cu cea mai noua custodie, rezervatia Lacului Petea si situl Natura 2000 Petea, unde, din cauza exploatarii irationale a apei termale, s-a ajuns ca izvorul principal sa nu mai functioneze si in momentul de fata in Lacul Petea sa exista doar apa normala, deci apa din precipitatii si izvoare de apa dulce in loc de apa termala", spune Mihai Togor.
Trei specii protejate au disparut din lacul de la marginea statiunii bihorene 1 Mai. Este vorba de rezervatia naturala Lacul Petea (ortografiat in unele monografii Peta) de la mar-ginea statiunii 1 Mai. Lacul era alimentat cu apa care provenea dintr-un izvor sublacustru, insa izvorul a secat din cauza celor peste 150 de foraje ilegale din statiune, facute de "investitorii" din domeniul turismului, care si-au amenajat, fara autorizatie, piscine cu apa termala in pensiunile care au fost construite in ultimele doua decenii. Drept urmare, Muzeul Tarii Crisurilor a renuntat la custodia rezervatiei naturale, care a fost preluata de Asociatia Aqua Crisius, care mai detine custodia altor sapte arii protejate din judetele Bihor, Satu Mare si Arad.
Apa de ploaie in loc de apa termala
Din fericire, insa, nuferii termali au fost salvati in afara acestui lac, iar rezervatia naturala poate fi refacuta, este de parere conducatorul Asociatiei Aqua Crisius, Mihai Togor.
"Cea mai mare problema la ora actuala o avem cu cea mai noua custodie, rezervatia Lacului Petea si situl Natura 2000 Petea, unde, din cauza exploatarii irationale a apei termale, s-a ajuns ca izvorul principal sa nu mai functioneze si in momentul de fata in Lacul Petea sa exista doar apa normala, deci apa din precipitatii si izvoare de apa dulce in loc de apa termala", spune Mihai Togor. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro