Dezastru in executia bugetara: Incasarile din taxe scad dramatic, in ciuda cresterii economice record

Daca adaugam si cheltuielile cu pensiile si ajutoarele sociale, de 44,1 miliarde lei, rezulta ca statul a "reusit" sa cheltuiasca doar pentru aceste doua categorii de cheltuieli cu peste 9,3 miliarde de lei mai mult decat toti banii stransi din taxele si impozitele colectate din economie (veniturile fiscale), care au fost de 67,9 miliarde lei.

acum 64 luni (26 Jul 2017)

Situatia finantelor tarii este dezastruoasa, in conditiile in care veniturile din taxe si impozite sunt mai mici decat cele de anul trecut si nu mai reusesc sa acopere nici macar cheltuielile cu pensiile, salariile si ajutoarele sociale, majorate fara fundament.

In schimb, cheltuielile de personal, adica cu salariile bugetarilor, au crescut cu aproape 20%, pana la valoarea de 33,2 miliarde lei. In aceste conditii, am ajuns in situatia ca aproape toti banii colectati de stat din trei surse majore de impozitare (pe salarii, profit, accize) sa se duca doar pentru plata salariilor. Daca adaugam si cheltuielile cu pensiile si ajutoarele sociale, de 44,1 miliarde lei, rezulta ca statul a "reusit" sa cheltuiasca doar pentru aceste doua categorii de cheltuieli cu peste 9,3 miliarde de lei mai mult decat toti banii stransi din taxele si impozitele colectate din economie (veniturile fiscale), care au fost de 67,9 miliarde lei.

Citeste interviul complet in editia print de joi a ziarului Romania libera, disponibila la toate chioscurile de difuzare a presei si prin abonament! ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro