Deviatiile coloanei vertebrale
De exemplu, pentru remedierea unei scolioze de pana in 30 de grade se va recurge la kinetoterapie, iar a unei devieri a coloanei de 30-45 de grade - la gimnastica medicala si corset, care trebuie purtat 18-22 ore pe zi, inclusiv in cazul baietilor. De multe ori, un spate stramb poate fi cauza paresteziilor in membrele superioare, a ptozelor abdominale (deplasari anormale in jos ale unor organe), a senzatiilor de sufocare, a unei tuse inexplicabile, nervoase sau a unor tulburari oculo-motorii, de ritm cardiac, ale plamanului si pleurei, ale stomacului si ale sistemului intestinal.
Coloana vertebrala apare ca un stalp osos, format din 33-34 vertebre, dintre care: 7 cervicale, 5 lombare, 12 dorsale, 5 sacrale si 4-5 coccigiene. Vorbim aici de deviatii in plan frontal spre stanga sau dreapta, numite scolioza, care iau forma literei "C" sau chiar "S", iar in plan sagital - de cifoza, respectiv "spate ghebos", cum i se mai spune in popor, sau lordoza, o cambrura lombara dincolo de amplitudinea fiziologica. Si cum raul nu vine nicodata singur, statistica medicala arata ca, de cele mai multe ori, aceste anomalii sunt combinate intre ele.
Cele mai incriminate sunt pozitiile vicioase la stationarea bipeda, cum este statul pe un picior, postura necorespunzatoare in timpul scrisului, cititului, la telefon, la calculator, la masa, la volan, inaltimea neadecvata a mesei/biroului, ducerea servietei, gentii de mana frecvent in aceeasi mana, ridicarea unor greutati prea mari (bagaje, cumparaturi, etc).
Acestea mai sunt asociate factorilor congenitali, ca spina bifida, genetici sau de anumiti factori locali, ca durerea sau spasmul muscular, afectiunile musculare si nervoase sau inegalitatea membrelor inferioare.
Exista si alte cauze medicale care le pot genera, cum sunt: rahitismul, miopia, modificari ale auzului, care obliga la adoptarea unor atitudini asimetrice sau incorecte pentru a corecta defectul in detrimentul pozitiei normale a corpului. De aceea, aceste boli trebuie identificate si tratate la timp, printr-un control medical de specialitate. De asemenea, cresterea brusca in inaltime din timpul copilariei si adolescentei, evitarea practicarii regulate a unor exercitii fizice care mentin tonusul musculaturii spatelui contribuie la aparitia deformarilor coloanei. De exemplu, pentru remedierea unei scolioze de pana in 30 de grade se va recurge la kinetoterapie, iar a unei devieri a coloanei de 30-45 de grade - la gimnastica medicala si corset, care trebuie purtat 18-22 ore pe zi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro