Deutsche Welle: Razboiul pentru Ierusalim s-a mutat la Bucuresti

Deutsche Welle: Razboiul pentru Ierusalim s-a mutat la Bucuresti

Or, tocmai acest mod de a-si acoperi ochii si de a-si astupa urechile la acuzatia de antisemitism, ii face pe occidentali tot mai insensibili fata de problematica evreiasca si opaci la revendicarea Ierusalimului. Nu ignoram ca aceste diferente de pozitie au si resorturi de politica interna care nu pot fi lasate deoparte, dar, daca ramanem la tema principala, presedintele Iohannis rateaza ocazia de a sustine un moment de emancipare a diplomatiei romanesti si de a o extrage din zona de indistinctie si insignifianta.

acum 30 luni (20 Apr 2018)

>

In ziarul Haaretz, una dintre cele mai importante publicatii din Israel, a aparut ieri un articol intitulat: "Nesocotind Uniunea Europeana, Romania propune mutarea ambasadei sale la Ierusalim".

Cu doua zile in urma, Guvernul Romaniei a avut o reactie care iese din traditia low profile a diplomatiei romanesti si care asuma, cu un curaj rarisim, o pozitie foarte bine intemeiata pe multiple planuri, propunand mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cu siguranta ca acest gest desfide politica oficiala a UE, care nu doar ca nu aprobase initiativa presedintelui Donald Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim, dar, in mod regretabil, sustinuse rezolutia ONU de condamnare a pozitiei americane. Asa cum scriam cu ocazia aceea, Europa de Vest si America in versiunea ei liberala, nu par sa mai aiba, dincolo de discursul "corect politic", nicio intelegere reala pentru atasamentul pe care evreii il manifesta fata de statul Israel. Situatia depaseste cu mult conjunctura politica a momentului, descriind un decalaj de perspective care s-a adancit tot mai mult in ultima jumatate de secol.

Nu e o intamplare ca politicienii care s-au exprimat in termeni categorici impotriva initiativei americane au fost mai cu seama oameni crescuti in traditia politica a stangii, social-democrati sau fosti comunisti (in versiune occidentala, fireste), liberali in sens american din familia pe care o reprezinta si presedintele Macron. Ca sa ne pastram la actualitatea stricta, la Berlin, in chiar capitala Germaniei, un adolescent cu kippah pe cap a fost agresat acum doua zile de un alt tanar care l-a lovit salbatic cu o curea, strigand pe un ton insultator "yahudi," ceea ce inseamna evreu in araba. Dar anul trecut, in luna martie, la Paris, Sarah Halimi, o evreica sexagenara, a fost asasinata de un tanar care a fost auzit spunand ca l-a ucis pe "seitan", adica diavolul in araba.

Problema este ca opinia publica occidentala, educata i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro