Deutsche Welle: Populismul in Romania lui Manole

Deutsche Welle: Populismul in Romania lui Manole

Ei bine, in Romania, multe ONG-uri, acuzate nebulos de lipsa de transparenta, de inadecvare fiscala ori de implicare politica, ar urma, conform unui proiect legislative PSD-ist, sa fie "reanalizate". Prea putini se arata ingrijorati de proiectul dezincriminarii conflictului de interese, alta operatiune de ciuntire a codurilor penale si de lovire mortala a statului de drept, efectuata de aceeasi alianta PSD-ALDE, a carei toxicitate antidemocratica tinde catre nivele ruso-turcesti. Votata in extremis, din lipsa de alternativa, precum si pentru sprijinul oferit unuia dintre cei mai bun prim-ministri de care a avut parte Romania, USR se autoanihileaza din vanitatea sefului ei populist, care nu e in stare nici sa-si orienteze partidul ideologic, nici sa-l intareasca prin primirea unui potential rival de valoare, ca Dacian Ciolos.

acum 78 luni (5 Apr 2017)

>

Cum se deconstruieste democratia romanesca in epoca populismului politic si digital? La cele mari figureaza jonctiunea CCR cu un parlament controlat de o majoritate penala. Esenta si noima lor tine de independenta lor de putere. Ei bine, in Romania, multe ONG-uri, acuzate nebulos de lipsa de transparenta, de inadecvare fiscala ori de implicare politica, ar urma, conform unui proiect legislative PSD-ist, sa fie "reanalizate". In consecinta si-ar putea pierde, in curand, statutul de utilitate publica. Au sustinut protestele iscate de adoptarea OUG 13, un decret care legifera furtul si consolida un regim oligarhic. Se ascunde in proiectul PSD-ist un sambure de vindicta? Vom asista la evacuarea din cetate a celor conceputi de regim ca dusmani si, ca atare, spoliati pe baza unui pretext aparent onorabil?

Dar e vorba si de o tentativa deliberata de sugrumare a societatii civile, ramase, dupa nivelarea partiala a opozitiei politice si lichidarea, in mare masura, a presei independente, ultima reduta a unei democratii liberale, oricum defecte, care trebuie ucisa si ingropata pentru ca regimul sa se poata eterniza la putere. E edificator, in context, ca, potrivit proiectului de lege cu pricina, un ONG risca sa-si piarda finantarea daca "a desfasurat... activitati politice de sprijinire sau opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica". Vasazica, partidul aflat la guvernare le poate retrage ONG-urilor facilitatile fiscale sau financiare daca sunt independente si aparent sau realmente apropiate de opozitie. E ca si cum coalitia guvernamentala germana, crestin-social-democrata, ar pedepsi financiar fundatia Boll, vitregind-o prin lege pentru ca e apropiata de ecologistii din opozitie. O asemenea insolenta si aroganta a puterii ar isca in vest un uragan de proteste.

In Romania, insa, "balena albastra" epuizeaza potentialul de scandalizare al multora. Prea putini se arata ingrijorati de proiectul dezincriminarii confl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro