Deutsche Welle: Nord Stream 2, arma politica a Rusiei? De ce ar putea scinda acest proiect Europa

Deutsche Welle: Nord Stream 2, arma politica a Rusiei? De ce ar putea scinda acest proiect Europa

Cine se opune Sapte parlamentari europeni si din Bundestag, apartinand formatiunilor politice CDU, CSU, FDP si Verzii, intre care Elmar Brok (CDU) si Manfred Weber (CSU), au apelat la guvernul federal de la Berlin, prin intermediul unui apel publicat in cotidianului "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), "sa ia pozitie". Mai ales tarile din estul Europei se tem de pierderea incasarilor prin taxele de tranzit, de pierderea a miliarde de euro, in cazul in care conductele de gaz existente in tarile lor vor fi folosite mai putin. Polonia dispune din 2015 de un terminal propriu de gaz natural lichefiat si nu e, ca tare, interesata de si mai mult gaz ieftin de provenienta ruseasca pe piata europeana.

acum 61 luni (22 Feb 2018)

>

Pana la finele anului 2019, concernul energetic rusesc Gazprom intentioneaza sa incheie proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Cine se opune

Sapte parlamentari europeni si din Bundestag, apartinand formatiunilor politice CDU, CSU, FDP si Verzii, intre care Elmar Brok (CDU) si Manfred Weber (CSU), au apelat la guvernul federal de la Berlin, prin intermediul unui apel publicat in cotidianului "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), "sa ia pozitie". "Politica energetica europeana si solidaritatea fata de vecinii nostri sunt argumente contra gazoductului Nord Stream 2", au subliniat acestia, incercand sa-i mobilizeze pe adversarii proiectului.

De ce ar putea scinda acest proiect Europa

Gazoductul ar intari pozitia Germaniei pe piata energetica. Mai ales tarile din estul Europei se tem de pierderea incasarilor prin taxele de tranzit, de pierderea a miliarde de euro, in cazul in care conductele de gaz existente in tarile lor vor fi folosite mai putin. Multe state sunt ingrijorate si din cauza cresterii dependentei de gazul metan rusesc. Si nun putini sun dezamagiti ca, in ciuda acestor temeri manifestate de partenerii europeni, Germania urgenteaza lucrarile la constructia gazoductului. Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel (SPD) s-a pronuntat, in trecut, in repetate randuri in favoarea Nord Stream 2, prezentand Rusia drept tara de nadejde exportatoare de energie.

Vinerea trecuta, Angela Merkel (CDU) a declarat ca Nord Stream 2 este un proiect pur economic si, deci, o decizie de afaceri.

Ce opinii mai exista fata de Nord Stream 2

Multi politicieni germani o contrazic pe Angela Merkel, subliniind aspectul politic al afacerii. "De aceea, distinctia dintre politica si economie e in acest caz extrem de periculoasa."

Relatiile germano-ruse sunt proaste in momentul de fata si din cauza sprijinului acordat de catre Moscova presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Verz... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro