Deutsche Welle: Macron are misiunea de a nu rata ultima sansa de salvare a Europei unite si a democratiei

Deutsche Welle: Macron are misiunea de a nu rata ultima sansa de salvare a Europei unite si a democratiei

Multa otrava a generat, de pilda, reactia de atenuata sustinere a initiativelor francezului obtinuta, de la Klaus Iohannis, de tentativa liderului francez de a-si proteja economia si muncitorii de o concurenta sociala "neloiala", in opinia sa si a stangii franco-germane. O depasise net sarcina de a impaca si capra unei reforme de piata imperioase, in conditiile globalizarii, si varza lipsei de apetenta la reforme a multor francezi, si lupul propensiunii spre populism si desfiintarea democratiei in siajul terorismului islamist si a tiraniei corectitudinii politice. Deloc de mirare ca electoratul, sastisit si infricosat de alunecarea parca irepresibila in hau, si-a rasturnat establishmentul, pulverizandu-si, in alegeri, ambele partide democratice de anvergura, de stanga si de dreapta.

acum 31 luni (30 Aug 2017)

In a carei presa s-au revarsat cantitati impresionante de prostii si de laturi asupra protagonistilor ei.

Multa otrava a generat, de pilda, reactia de atenuata sustinere a initiativelor francezului obtinuta, de la Klaus Iohannis, de tentativa liderului francez de a-si proteja economia si muncitorii de o concurenta sociala "neloiala", in opinia sa si a stangii franco-germane. Ca si absenta unei promisiuni ferme a Frantei de sustinere a integrarii tarii in Schengen.

A reiesit iar clar, din context, cata placere ne face sa vedem barna din ochiul celuilalt si cat de greu ne e sa contemplam ansamblul unui tablou foarte complex. In patriotismul nostru debordant, o zarim cu predilectie pe cea din privirea francezului de la Elysee si din cautatura "neamtului" de la palatul Cotroceni, care a omis sa-i dea omologului sau parizian un raspuns clar, transant si militant in apararea muncitorilor romani detasati in vest.

E vorba, desigur, de reglementarea care face ca romanii, platiti net mai prost decat occidentalii, sa poata munci si castiga mai bine decat acasa, in tari ca Franta. Unde-i avantajeaza plata la nivel minim, degrevata de darile sociale aberante necesare unor economii socialiste de piata precum cea a Hexagonului. Dar "directiva detasarii" n-ar trebui calificata drept "capul de afis" al vizitei, cum eronat au presupus si apreciat la prima vedere, precipitat, destui comentatori.

Painea cea de toate zilele a presedintelui este politica externa si de securitate a Romaniei. Din care cel al Romaniei, altfel de cat guvernul, nu e chemat, prin Constitutie, sa se ocupe de probleme in fapt minore, precum directiva detasarii, ce nu priveste decat aproximativ 0,7 din forta de munca a UE. Painea cea de toate zilele a presedintelui este politica externa si de securitate a Romaniei. Si despre care presedintele, desi nesfatuit, mereu, cum trebuie, stie, vadit, mai bine decat mai toata clasa politica a Romaniei pesedizate, Mai bine, in mod ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro