Deutsche Welle: Inceputul sfarsitului pentru cancelara Angela Merkel?

Deutsche Welle: Inceputul sfarsitului pentru cancelara Angela Merkel?

Primele negocieri de formare a asa-numitei coalitii Jamaica intre grupul conservator CDU/CSU, Partidul Democratilor Liberi (FDP) si Partidul Verzilor (Die Grunen) - numita astfel dupa culorile acestor partide - au esuat in luna noiembrie, dupa o indelungata zbatere, curmata de liberali pe 19 noiembrie, in miez de noapte. Apoi, Daniel Gunther, in varsta de 44 de ani, noul premier din landul Schleswig-Holstein, unde este liderul unei coalitii de tip Jamaica, care urma sa fie reiterata la nivel federal, conform dorintei arzatoare a Angelei Merkel. "Vedem - ceea ce este neobisnuit din punct de vedere istoric - ca, in perioada in care CDU asigura functia de cancelar, apare un nou tip de premieri de land care, alaturi de multi alti tineri cu atributii guvernamentale, garanteaza o maximum de potential in epoca post-Merkel", a spus Gunther.

acum 27 luni (29 Dec 2017)

>

Majoritatea germanilor pare sa fi ajuns la concluzia ca vremea Angelei Merkel se apropie de final.

Aceasta formula de guvernare este singura care ii asigura Angelei Merkel inca patru ani de sefie a executivului de la Berlin. In cazul in care se ajunge la negocieri depline, acestea nu vor putea fi incheiate inainte de sfarsitul lunii, ceea ce inseamna ca Germania nu va avea un nou guvern inainte de Pasti. Marea coalitie, o alegere intre ciuma si holera pentru SPD

Marea coalitie nu este insa un dat, macar pentru faptul ca nu se bucura de prea multa sustinere printre socialisti, care vad in Angela Merkel una dintre cauzele principale ale dezastrului din alegerile generale, soldate cu un neverosimil 20,5 la suta pentru SPD - cel mai slab scor din istoria acestei candva marete formatiuni politice germane.

Primele negocieri de formare a asa-numitei coalitii Jamaica intre grupul conservator CDU/CSU, Partidul Democratilor Liberi (FDP) si Partidul Verzilor (Die Grunen) - numita astfel dupa culorile acestor partide - au esuat in luna noiembrie, dupa o indelungata zbatere, curmata de liberali pe 19 noiembrie, in miez de noapte.

Wolfgang Kubicki si Christian Lindner, liderii FDP

Saptamana aceasta, presedintele FDP, Christian Lindner si seful grupului liberal din Bundestag, Wolfgang Kubicki au sugerat ca, in cazul unui scrutin anticipat, liberalii nu ar putea intra intr-o alianta cu Merkel pe post de cancelar.

"Dupa doisprezece ani de guvernare, doamna cancelar nu doreste sa ajunga in situatia in care se contrazice singura", a declarat Lindner pentru cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, subliniind ca FDP nu ar refuza sa faca parte dintr-un "proiect de innoire" a tarii.

Cuvintele sale au fost reluate la scurt timp de Kubicki, intr-un interviu acordat miercuri grupului de media Funke. Cifra este similara cu scorul obtinut de conservatori in alegerile din septembrie, cel mai sl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro