Deutsche Welle: Hai inapoi? Despre migratie si razboiul romano-roman

Deutsche Welle: Hai inapoi? Despre migratie si razboiul romano-roman

Intre victimele greu de numarat ale acestui conflict pe cale de a se eterniza se numara cele 3 milioane si jumatate de romani plecati la munca in strainatate si stabiliti in afara frontierelor patriei, cu tot cu familii care se vor integra. Multi sunt nu doar in cautarea unui job si a unei vieti economic mai bune, ci si satui pana peste cap de mizeria morala si materiala domnind in scolile si universitatile plagiatorilor, in spitalele golite de medici dezabuzati, in justitia asediata de parlamente si guverne pline de penali. Ca sa si-o recapete ar fi nevoie de net mai mult decat de un apel jenat, lansat fara vreo tragere de inima pe pagina de facebook a unui premier cu durata de valabilitate potential redusa, de vreme ce e la cheremul politic al unui infractor.

acum 81 luni (20 Aug 2017)

>

Astept de mult chemarea de acasa. Ce poate fi mai natural decat apelul onest al celor care-si cauta fiii ratacitori si ar vrea sa-i si recupereze, stiindu-i capabili sa-si scoata tara din mizerie.

"Am convingerea ca romanii aflati la munca peste granite au de ce sa se intoarca acasa, iar experienta si cunostintele acumulate in strainatate sunt bine primite in domeniile dumneavoastra. Va asteptam cu drag inapoi acasa si avem incredere ca impreuna putem contribui la o Romanie mai buna!", afirma seful guvernului, pe pagina sa de Facebook. La trei decenii dupa apelul la repatriere a cehilor si slovacilor, lansat de Vaclav Havel, se incumeta si un demnitar roman, poftim, fie el chiar PSD-ist, sa incerce marea cea rece cu degetul de la picior.

Ca om nascut pe meleaguri romanesti, alungat, ca iubitor al libertatii si ca minoritar, din patria sa cotropita de national-comunism si integrat intr-o tara occidentala care l-a primit ca si cum n-ar fi fost strain, mi-am vazut reaprinzandu-se, in 1990, sperantele. Refularea a-nghitit nadejdea in strigatul de ajutor cerand celor nascuti in tara sau din cetateni romani sa uite vicisitudinile la care au fost supusi fara vreo vina. Si sa se intoarca spre a pune umarul la scoaterea Romaniei din mizerie si razboi civil.

Intre victimele greu de numarat ale acestui conflict pe cale de a se eterniza se numara cele 3 milioane si jumatate de romani plecati la munca in strainatate si stabiliti in afara frontierelor patriei, cu tot cu familii care se vor integra. Face inca ravagii o conflagratie romano-romana care dureaza nu de azi, de ieri. In care tara s-a vazut aruncata de cand a acceptat sa renunte la democratie. Si care, dupa ultimul razboi mondial si dezastrul comunist a continuat cu iliescism postcomunist, cu indecenta si ipocrizie ubicua, politizare fortata si crima organizata, cu o economie sufocata, coruptie generalizata, mancurtizare televizata, minciuna universalizata, mafie birocratiza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro