Deutsche Welle: Fie si defecta, democratia in Romania a inceput sa functioneze

Deutsche Welle: Fie si defecta, democratia in Romania a inceput sa functioneze

Apoi, optiunea in favoarea lor s-a adoptat in tari si pe baza votului corect si liber al unor natiuni, carora restul lumii nu prea are a le da lectii in materie de democratie, de vreme ce au inventat-o, aplicat-o, consolidat-o, experimentat-o si extins-o mai mult decat oricare altele, daruind-o si celor din vestul Europei, care azi le critica dur. Altfel spus, presedintele li s-a alaturat celor care au inteles pericolul planand asupra Romaniei prin ordonante de urgenta adoptate sub pretextul straveziu al decongestionarii puscariilor, OUG-uri de natura sa transforme tara dintr-o democratie fie si defecta, intr-un stat mafiot pur si dur, cu voie de la partidul stat, daca nu de la un "Fuhrer".

acum 87 luni (23 Jan 2017)

Nu dilemele, pana la un punct firesti, provocate unor ganditori de anvergura lui Andrei Plesu de derapaje smintitoare, precum ivirea in prim-plan politic a unor Trump, Dragnea, Beciu si compania, sau urgenta suspecta cu care noua alianta guvernamentala de la Bucuresti simte nevoia sa-i scape de pedepse pe mai marii penali alcatuind oligarhia romaneasca, mi se par marea problema. Si nu pare catusi de putin recomandabil sa se arunce in una si aceeasi oala ceea ce par a fi atat in est, cat si in vest, defectiuni ale democratiei.

Nici Brexit si nici alegerea lui Trump nu s-au hotarat in neant, din cauza unor accese neurastenice sau paranoice ale unor multimi, ci "pour cause". Ele sunt, in mare masura, efectul firesc al inadecvarilor, erorilor si exagerarilor in parte grave, comise de elitele politice si culturale de stanga care au condus pana de curand SUA si Marea Britanie.

Apoi, optiunea in favoarea lor s-a adoptat in tari si pe baza votului corect si liber al unor natiuni, carora restul lumii nu prea are a le da lectii in materie de democratie, de vreme ce au inventat-o, aplicat-o, consolidat-o, experimentat-o si extins-o mai mult decat oricare altele, daruind-o si celor din vestul Europei, care azi le critica dur. Caci, in era zisa "post-factuala" a razboaielor hibride in genul celor purtate cu maiestrie de Rusia lui Putin, nu mai e clar azi deloc daca societatea deschisa, informationala nu se indreapta spre o faza paroxistica. Nu doar pentru ca exista o corelatie evidenta intre populisme de dreapta si de stanga, ca si intre protestele pe care le genereaza. In fond, intr-o lume globalizata, interconectata, intre altele, prin retele de socializare, stirile false si conspirationismele circula si invenineaza atmosfera cu aceeasi rapiditate cu care informatiile fiabile si comentariile valabile o aerisesc si o improspateaza.

Firestile proteste ale zecilor de mii de romani care, mobilizandu-se cu un patriotism exemplar, au iesi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro