Deutsche Welle: "Ce-ar trebui oare Frantei, omul bolnav al Europei, pentru a se redresa?"

Deutsche Welle:

De pilda de faptul ca patru din zece francezi au optat, vai, pentru pozitii in esenta extremiste, care, de la stanga radicala si pana la dreapta fascista, se vor contopi voios spre a lupta in scrutinul de balotaj, sub flamura Marinei le Pen. E deplasat sa se exulte caci, departe de a reprezenta semnalul unei rascoale "de centru", cum ar dori s-o vada unii occidentali exasperati de ascensiunea populismelor si extremismelor, rezultatul primului tur al scrutinului prezidential francez confirma ceea ce afirmam in ajunul lui. Altfel spus, francezii se arata indragostiti de "bubuituri dionisiace", de rasturnari de anvergura, chiar violente, mai degraba decat de reforme.

acum 69 luni (25 Apr 2017)

De pilda de faptul ca patru din zece francezi au optat, vai, pentru pozitii in esenta extremiste, care, de la stanga radicala si pana la dreapta fascista, se vor contopi voios spre a lupta in scrutinul de balotaj, sub flamura Marinei le Pen. S-ar cadea ca, de ziua comemorarii victimelor Holocaustului nu doar in Israel si in Polonia, Europa sa-si ia, sa-si dea si sa tina seama de propriul ei trecut.

Pe de alta parte, tocmai de aceea e, pana la un punct, de inteles, ca lumea buna saluta vestea buna. Un astfel de deznodamant, dand castig de cauza extremei antidemocratice, anticapitaliste si antieuropene, ar fi insemnat, deopotriva, infrangerea definitiva a Europei si a democratiei, precum si biruinta, nu mai putin rasunatoare, a dictaturii putiniste asupra Occidentului.

Spun extremei si nu extremelor, pentru ca ar fi naiv sa nu se inteleaga ca diferenta dintre Melenchon si Le Pen e de nuanta, nu de substanta. Motiv pentru care o virtuala finala dintre trotkist si populista dreptei, al carei extremism e prioritar antiamerican si abia apoi islamofob, ca si, abia disimulat, antisemit, ar fi fost prilej de mare sarbatoare la Kremlin.

Ce poate evidentia mai expresiv crunta discreditare a clasei politice traditionale decat votul de blam dat formatiunilor clasice de centru?

Acestea fiind spuse, mai exista o serie intreaga de motive pentru care bucuria iscata clasei politice clasice de scorul obtinut de Emmanuel Macron e alaturea cu drumul. E deplasat sa se exulte caci, departe de a reprezenta semnalul unei rascoale "de centru", cum ar dori s-o vada unii occidentali exasperati de ascensiunea populismelor si extremismelor, rezultatul primului tur al scrutinului prezidential francez confirma ceea ce afirmam in ajunul lui. In speta, ca aceste alegeri marcheaza despartirea francezilor de partidele clasice de centru-dreapta si de centru-stanga. Ce poate evidentia mai expresiv crunta discreditare a clasei politice traditionale decat votu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro