Deutesche Welle, despre scandalul universitatilor: Ministrul Educatiei e doar un agent al viciilor care au cuprins de multa vreme scoala din Romania

Deutesche Welle, despre scandalul universitatilor: Ministrul Educatiei e doar un agent al viciilor care au cuprins de multa vreme scoala din Romania

Daca e corect sa fie admisi la universitate pe locurile bugetate 2000 de absolventi doar pentru ca au urmat cursurile in mediu rural, am spune chiar ca ministrul are dreptate sa considere ca Suceava sa de obarsie a fost "discriminata" de "aroganta" celor de la Bucuresti si ca el nu face decat sa repare o nedreptate istorica. Scandalul nu este ca Valentin Popa se razbuna pe Mircea Dumitru pentru critica strivitoare de la investire, ci ca fostul rector de la Suceava se prezinta ca exponent al institutiilor fara prestigiu intelectual care se revolta impotriva ideii de merit, revendicand tacit o egalitate neconditionata.

acum 36 luni (16 Apr 2018)

>

Si nici nu este nevoie sa examinam plangerile marilor universitati din tara ca sa vedem ca ne aflam in fata unei actiuni cu efecte devastatoare.

Si vom incepe cu un detaliu ignorat chiar si de cei care protesteaza energic de o saptamana incoace, poate si datorita aerului sau benign de social democratie.

Toata lumea s-a ocupat pana acum de repartizarea fondurilor catre universitati, semnaland o diminuare a locurilor pentru universitatile mari, cele care au totusi o traditie si care mai apar si in clasamentele mondiale, fie si in josul listei. Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru semnala primul anomalia prin care fonduri alocate pana acum universitatilor cu rezultate recunoscute au fost distribuite catre universitati noi din provincie, asa cum este cea de la Suceava de unde provine ministrul Popa. In plus ierarhizarea universitatilor, realizata la un moment dat, a fost mereu contestata, inclusiv sau poate mai ales de actualul ministru care ocupa functia de rector la Universitatea din Suceava. A repartiza bani pentru 2000 de locuri destinate absolventilor din mediul rural este o absurditate si o nedreptate in ciuda aparentei de justitie social-democrata. Cine are o vila intr-o comuna de langa Bucuresti se poate inscrie oportunist in categoria defavoratilor si poate abuza usor de aceasta prevedere comoda. Daca e sa luam social democratia in serios, ar trebui sa instituim burse pentru absolventii de gimnaziu din mediul rural care sa invete la liceele din marile orase, dar numai dupa ce se constata ca familiile din care provin nu au mijloace suficiente.

Or, daca aceasta anomalie egalitara a devenit o norma pe care nu o contesta nimeni, nici rectorul Universitatii din Bucuresti, nici cel de la Cluj, Iasi sau de la Timisoara, atunci nu trebuie sa ne miram ca ministrul Popa duce aceasta logica viciata si mai departe, refuzand sa recunoasca ierarhizarea universitatilor.

Daca e corect sa fie admisi la uni... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro