Detronarea domnitorului Brancoveanu. Amanuntele intime, povestite de secretarul italian al principelui valah

Detronarea domnitorului Brancoveanu. Amanuntele intime, povestite de secretarul italian al principelui valah

"Era in ziua de Marti 4 Aprilie a anului 1714, a treia zi de Pasti dupa calendarul nostru latin, si in 23 Martie dupa cel vechi, in Martia Sfanta la ortodoxi, cand ajunse in Bucuresti, de la Constantiaopol, capugiul Mustafa-aga. De notat ca Mustafa-aga primise ordin de la Marele Vizir ca sa taie de la radacina orice incercare de razvratire a lui Brancoveanu, fiind ajutat de cativa slujitori "din cei mai fideli si curajosi" care l-au insotit in sala.

acum 35 luni (30 Jun 2017)

"Era in ziua de Marti 4 Aprilie a anului 1714, a treia zi de Pasti dupa calendarul nostru latin, si in 23 Martie dupa cel vechi, in Martia Sfanta la ortodoxi, cand ajunse in Bucuresti, de la Constantiaopol, capugiul Mustafa-aga. Era unul din cei mai vechi amici ai lui Brancoveanu, ales anume de Marele Vizir, pentru ca sosirea sa sa nu inspaimante pe Domnitor. Acesta ii trimese, dupa obicei, ofiteri pentru a-l saluta si a ingriji de tot ce avea nevoie, intrebindu-l daca doreste a fi primit imediat, la Curte, in audienta. Bietul Principe, surprins, incepu sa deteste nerecunostinta salbatica a turcilor, cari rasplatesc in asa fel serviciile aduse imparatiei in 25 si mai bine de ani, si voind a se aseza pe tron, fu impins la o parte de turc, care-i spuse ca locul sau nu mai este pe tron. Fura chemati in graba principalii boieri si Mitropolitul, si-n prezenta lor fu citit firmanul, in virtutea caruia Voevodul Constantin Brancoveanu e declarat cu toata familia sa hain, adica rebel, si deci detronat". De notat ca Mustafa-aga primise ordin de la Marele Vizir ca sa taie de la radacina orice incercare de razvratire a lui Brancoveanu, fiind ajutat de cativa slujitori "din cei mai fideli si curajosi" care l-au insotit in sala. "Bietul Principe se retrase in odaile sale, cu sufletul agitat de ganduri triste: indoiala, gelozie, frica si sperante. Isi aminti de scrisoarea amicului sau din Consiantinopol si se cai de a nu-l fi ascultat. Plangeau de compatimirea lor si persoanele cari, din curiozitate, intrara in odaile lor" Dupa acest episod a fost ales domnitor Marele Spatar Stefan Cantacuzino, impus de Poarta Otomana.

Desi reusise sa fie confirmat pe viata in domnie (1699) si reconfirmat de noul sultan in 1703, domnul a lucrat in permanenta sa-si asigure in strainatate un refugiu de turci, fiind constient de precaritatea situatiei sale. In cele din urma, a fost luat prin surprindere, fiind mazilit in aprilie 1714 si dus cu intreaga familie la Constantinopol, unde a fost tor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro