Detinutul 108767 sau viata ca un iad in Auschwitz. Traumele unui evreu plecat din Romania: "Aici esti un zero. Ai ucis? Nu! Ei te socotesc un jidan murdar"

Detinutul 108767 sau viata ca un iad in Auschwitz. Traumele unui evreu plecat din Romania:

Ministrul de Externe Ion Bratianu a emis o serie de circulare catre prefecturile din tara prin care ordona aplicarea unor masuri de excludere a evreilor, prin care li se rastrangea dreptul de a locui in mediul rural, li se limitau mijloacele de trai si ii expuneau chiar expulzarii din Romania. 8, cu onoare va rog a-mi aproba plecarea la Constanta pentru o zi deoarece m s-a spart casa de raufacatori si s-au furat aproape toate lucrurile din casa si curte si sunt nevoit sa bat scanduri la usi si geamuri si sa strang ce a mai ramas pe acolo". 5.000 de evrei au emigrat prin Portul Constanta In cei patru ani de Holocaust, din Portul Constanta mii de evrei din Romania, dar si din alte tari, s-au imbarcat catre Palestina la bordul mai multor nave.

acum 109 luni (27 Jan 2015)

Harry Ross are 86 de ani si locuieste de aproape patru decenii in Israel. Era tanar si, prin urmare, bun de munca. "Am fost repartizat intr-o baraca cu alti 800 de adolescenti, meniti a fi trimisi in lagare de munca in Germania. Dupa cateva luni m-am imbolnavit de tifos exantematic, dar am supravietuit si in aprilie 1945 lagarul a fost eliberat. Intre lunile aprilie si septembrie am fost internat intr-un spital german de langa Munchen pentru recuperare, apoi m-am intors in Romania", povesteste batranul. Pe 27 ianuarie, cand intreaga lume rememoreaza momentul eliberarii prizonierilor din lagarul de la Auschwitz-Birkenau, el se gandeste ca a avut noroc. Plange si acum gandindu-se la chinurile indurate de mama sa atunci cand a fost gazata.

Antisemitismul din Romania: "Sa-i sugrumam"

La nivel international, peste sase milioane de evrei au fost ucisi, fiind victime ale Holocaustului. Insa, din Raportul final al comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania, aflam ca numarul victimelor a fost intre 280.000 si 380.000.

Romania s-a inscris pe harta Holocaustului prin crimele savarsite impotriva evreilor pe parcursul anilor 1940-1944, desi radacinile antisemitisului romanesc isi au inceputurile in Constitutia din 1866, cand la art 7 se specifica: "Calitatea de roman se dobandeste, se pastreaza si se pierde in conformitate cu regulile enuntate prin legile civile. Numai strainii de rit crestin pot dobandi calitatea de roman".

Ministrul de Externe Ion Bratianu a emis o serie de circulare catre prefecturile din tara prin care ordona aplicarea unor masuri de excludere a evreilor, prin care li se rastrangea dreptul de a locui in mediul rural, li se limitau mijloacele de trai si ii expuneau chiar expulzarii din Romania. Ioan Slavici conchidea: "Ne ramane doar ca, la un semn, sa inchidem granitele, sa-i sugrumam, sa-i aruncam in Dunare pana la cel din urma ca sa nu mai ramana nici sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro