Detinutii fac bani pe seama statului roman, cu "complicitatea" CEDO: un milion de euro in 2016
Nerespectarea conditiilor minime de detentie, din cauza carora sute de detinuti din mai multe penitenciare s-au revoltat la inceputul acestei luni, ar putea atarna ca un bolovan de gatul autoritatilor, si implicit al contribuabililor. Or, la momentul actual, in Romania inchisorile sunt suprapopulate, nu se respecta nici macar cubajul de aer per cap de detinut, ce sa mai vorbim de celelalte criterii", a declarat, pentru "Adevarul", avocatul Roman Hamed, de la compania de servicii juridice Decalex Legal Solutions. De asemenea, detinutii trebuie sa manance in sali de mese special amenajate (in masura in care este posibil), iar grupurile si instalatiile sanitare trebuie sa asigure accesul permanent la apa potabila si satisfacerea nevoile fiziologice ori de cate ori este necesar, in conditii de igiena si intimitate, cel putin o chiuveta, un WC si un dus pentru maximum zece persoane private de libertate.
Nerespectarea conditiilor minime de detentie, din cauza carora sute de detinuti din mai multe penitenciare s-au revoltat la inceputul acestei luni, ar putea atarna ca un bolovan de gatul autoritatilor, si implicit al contribuabililor. Dupa ce mai multi detinuti au avut castig de cauza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), mii de puscariasi au profitat si s-au plans la instanta europeana cu privire la conditiile de detentie.
"Numai anul acesta, 2.000 de detinuti au depus si li s-au admis la CEDO plangerile privind regimul de detentie. Anul trecut am platit despagubiri de circa 600.000 de euro, urmare a deciziilor si a acordurilor incheiate de agentul CEDO cu statul roman, iar pentru primele 6 luni ale acestui an am platit 1.072.000 de euro", a declarat, pentru "Adevarul", ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Ce risca statul roman
Romania risca chiar mai mult, in cazul in care CEDO va pronunta o hotarare-pilot de condamnare.
"Riscul de a da o hotarare-pilot este mare, deoarece Curtea este excedata de plangeri", a admis ministrul Justitiei. Intr-o astfel de situatie, statul ar fi obligat ca intr-un termen-limita sa respecte legislatia europeneana si sa plateasca daune mult mai mari. Deci, o intarziere de 25 de luni. Legea avea o dispozitie tranzitorie care spunea ca pana la adoptarea regulamentului de aplicare, se aplica vechea lege, in masura in care este aplicabila", a mai spus Raluca Pruna.
Judecatorul Cristi Danilet a explicat pentru "Adevarul" ca, in prezent, condamnarile pe care Romania le primeste la CEDO in procesele intentate de detinuti sunt analizate de la caz la caz. Este vorba de durata detentiei si de locul unde a fost incarcerat, unele penitenciare din Romania respecta standardele CEDO. Daca se construiesc noi penitenciare sau daca se gasesc noi locuri de detentie, cum ar fi foste cazarme militare dezafectate, care ar putea fi transformate in inchisori", a expli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro