Detaliul nestiut legat de salariu. De ce cand luam banii suntem, de fapt, platiti in sare?

Detaliul nestiut legat de salariu. De ce cand luam banii suntem, de fapt, platiti in sare?

Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, "salariul" este suma de bani pe care o primeste o persoana pentru munca depusa intr-o perioada de timp, saptamana, luna. Salarium era diferentiat Treptat, ofiterii, soldatii si slujbasii nu au mai primit sare, ci o suma de bani care s-a numit tot "salarium" destinata cumpararii sarii pentru o luna de zile.

acum 53 luni (7 Mar 2016)

Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, "salariul" este suma de bani pe care o primeste o persoana pentru munca depusa intr-o perioada de timp, saptamana, luna.

Acest "salarium" insemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latina - sal, salis) pe care o primeau soldatii ca plata suplimentara la solda.

Practica este mentionata in literatura antica, in scrierile lui Seneca sau Plinius cel Batran, sarea avand atunci o valoare si o importanta deosebita, inclusiv ca moneda de schimb, fiind denumita frecvent ca "aurul alb".

Salarium era diferentiat

Treptat, ofiterii, soldatii si slujbasii nu au mai primit sare, ci o suma de bani care s-a numit tot "salarium" destinata cumpararii sarii pentru o luna de zile.

Evolutia lingvistica a facut ca, pe parcurs, cuvantul "salarium" sa se distanteze de suplimentul de sare si sa desemneze solda in sine, plata lunara a soldatilor, iar cu acest sens, cuvantul a fost transferat in limbile romanice. Forma "salar" mai utilizata in Ardeal

In franceza, cuvantul "salaire" cu sensul de plata a unei munci apare abia pe la 1200, pronuntia din limba romana a popularului "salar" fiind mai apropiata de aceasta forma utilizata mai mult in zona Ardealului. Ce legatura are cu felinele care puteau fi admirate pe vremuri la circ

De unde provine expresia "a da ortul popii" si ce legatura are cu un obicei pagan practicat la inmormantari ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro