Detaliul care a bagat in inchisoare, in premiera pentru Romania, doi medici: "Pentru ca noi suntem doctori, suntem destepti, nu ne uitam ce scriu asistentii"
Medicii Paul Iancu si Mircea Tusciuc, angajati in 2010 ai Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, sunt vizati de prima sentinta de inchisoare cu executare ramasa definitiva, pronuntata intr-un caz de malpraxis, cei doi avand de ispasit cate trei ani si jumatate de inchisoare. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, care la inceputul lunii aprilie 2018 i-a condamnat pe cei doi chirurgi, definitiv, la inchisoare cu executare si plata de daune catre parintii copilului, fiind cea mai severa sentinta pronuntata pana acum intr-un astfel de caz, de ucidere din culpa. Medicul Paul Iancu, incarcerat, ca si colegul sau, chiar in ziua pronuntarii sentintei, a parasit imediat dupa moartea acelui pacient spitalul, pensionandu-se, in timp ce mediul Mircea Tusciuc a continuat sa intre in sala de operatie si dupa incident, dar si la expirarea pedepsei impuse de Colegiul Medicilor (medicului i-a fost suspendat dreptul de libera practica timp de cateva luni), asigurand, de altfel, continuitatea acestei specialitati in cadrul SJU Slatina, fiind singurul ortoped pediatru al unitatii si un medic cu mii de interventii chirurgicale la activ.
Medicii Paul Iancu si Mircea Tusciuc, angajati in 2010 ai Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, sunt vizati de prima sentinta de inchisoare cu executare ramasa definitiva, pronuntata intr-un caz de malpraxis, cei doi avand de ispasit cate trei ani si jumatate de inchisoare.
Cei doi au ajuns, la inceputul lunii aprilie a.c., dupa gratii la finalul unui proces care a inceput in 2010 si care a pornit de la moartea unui copil de 9 ani. Un detaliu a facut, spune un medic expert care executa expertize in cazuri de malpraxis, diferenta intre viata si moarte, dovedindu-se ca lipsa de comunicare poate sa aduca moartea pacientilor.
Baiatul, Cristian Grigore, din Serbanesti, a ajuns la spital in seara zilei de 23 mai 2010, dupa o cazatura in urma careia si-a fracturat mana. La spital, medicul de garda Paul Iancu a hotarat sa i se puna mana in gips, predand cazul, a doua zi, medicului Mircea Tusciuc, chirurg-ortoped pediatru. Desi interventia, executata de medicul Mircea Tusciuc, ar fi trebuit sa-i salveze viata, copilul a murit in 27 mai, din cauza socului toxico-septic.
Unde s-a gresit
Procesul a durat aproape opt ani, cei doi medici fiind condamnati in prima instanta tot la inchisoare cu executare (in 2013), pentru ca la apel sa se dispuna rejudecarea cauzei. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, care la inceputul lunii aprilie 2018 i-a condamnat pe cei doi chirurgi, definitiv, la inchisoare cu executare si plata de daune catre parintii copilului, fiind cea mai severa sentinta pronuntata pana acum intr-un astfel de caz, de ucidere din culpa. Multi l-au acuzat doar pe medicul de garda, considerand ca medicul Mircea Tusciuc, cel care a preluat cazul, nu ar fi avut vreo vina, pentru ca mana pacientului era deja imobilizata in gips.
Medicul expert Sorin Lesnic, cel care, conform declaratiei sale, a fost, pe parcursul derularii procesului, contactat de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro