Detalii din dosarul de la Securitate al lui Petre Tutea. "Romanii aveau mereu doua steaguri: cu Sf. Gheorghe, cand treceau rusii, si cu semiluna, cand intrau turcii"

al R.P.R., avand in vedere materialele pe care le detin organele de securitate din care rezulta ca numitul Petre Tutea este invinuit pentru faptul ca din anul 1955 a inceput sa participe la intalniri clandestine impreuna cu alti indivizi, unde s-au purtat discutii dusmanoase impotriva regimului de democratie-populara din R.P.R., din materialele ce se afla la dosarul cauzei rezulta suficiente date cu privire la infractiunea prevazuta si pedepsita de art. Pe baza acestui act, este emisa "Ordonanta de retinere pe timp de 24 de ore", de la 21 decembrie 1956, orele 0 si pana la 22 decembrie 1956, orele 0, si, ulterior, "mandatul de arestare nr. Intuind faptul ca "meciul" sau cu Securitatea se va prelungi pe termen nedeterminat, Tutea cerea, la 2 august 1957, organelor de securitate sa i se aduca de la domiciliul sau urmatoarele obiecte de uz personal: "un cojocel, pantaloni grosi, doua perechi de izmene de flanel lungi, doua camasi, doua perechi ciorapi de lana, trei perechi ciorapi de bumbac nr.

acum 44 luni (21 Oct 2016)

Baritiu" din Cluj, apoi cursurile Facultatii de Drept la Universitatea din Cluj. Vaida-Voevod, este trimis sa studieze formele de guvernamant la Universitatea Humboldt din Berlin. Intre 1933 si 1935 a indeplinit functia de ajutor al consilierului economic al Legatiei Romaniei din Berlin. Si-a obtinut titlul de doctor in economie politica si drept si, ulterior, intors in tara, a devenit un discipol al lui Nae Ionescu. Sef de cuib legionar Incepand cu 1935, Petre Tutea a fost atras de Miscarea Legionara. In vara lui 1935, l-a intalnit pe Corneliu Zelea Codreanu in tabara de la Carmen Sylva, din judetul Constanta, cea mai mare tabara legionara din Romania. In scurt timp, a fost numit, in mod exceptional, sef de cuib: "Am participat la sedintele de cuib, pe care le-am condus conform instructiunilor din Carticica sefului de cuib. In calitatea mea de sef de cuib, am facut un plan de activitate a cuibului in care prevedeam activitatea educativa a membrilor legionari din cuibul meu si care consta in lectura in cadrul cuibului a Bibliei si a intregii literaturi legionare, marsuri." Astfel, potrivit unei declaratii a lui Nicolae Patrascu din 30 iulie 1957, acesta l-a contactat personal pe Tutea in anul 1945 pentru a-l ruga sa obtina ca "un grup de legionari capturati in Muntii Ciucas sa nu fie condamnati la moarte", bazandu-se pe prietenia dintre acesta si Petre Pandrea, cumnatul lui Lucretiu Patrascanu, ministrul justitiei de atunci. Informatii din dosarul lui de Securitate apar in lucrarea "PETRE TUTEA SI POLITIA POLITICA - DE LA ARESTARE LA AVERTIZARE", semnata de Luminita Banu si publicata in Caietele CNSAS. Invitat de Tutea la el acasa, in strada Stirbei Voda, nr. America a intrat in razboi si de partea cui este America va fi si victoria". Participati la lovitura de stat? Tutea era de mult timp in atentia organelor represive, insa a ramas intangibil cat timp Lucretiu Patrascanu a fost atotputernic. De la Jilava la Ocnele Mari Imediat dupa arestare, a fost incarcerat in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro