Detalii ciudate despre igiena personala in Evul Mediu. "Prin secolul al XIII-lea, Biserica Catolica a interzis baile publice"

Detalii ciudate despre igiena personala in Evul Mediu.

Cele mai multe dovezi care sa descrie igiena personala si preocuparea pentru sanatatea organismului au fost descoperite pe teritoriul Europei de Vest, insa asta nu inseamna ca in tara noastra astfel de descoperiri lipsesc cu desavarsire, ba din contra, azi putem admira in muzee obiecte deosebit de importante care i-au ajutat pe arheologi sa avanseze cu cercetarile, chiar daca la prima vedere par banale. La aceea vreme oamenii au crezut ca o multime de boli sunt cauzate de baile publice, mai mult si Biserica sustinea ideea ca inchiderea lor ar fi cea mai buna solutie deoarece ii convingea pe oameni ca spalatul era o practica paganp, iar diavolul profita de moment si intra in corpul persoanei.

acum 62 luni (17 Mar 2016)

Cei care s-au preocupat de aspectul igienei personale a celor care au trait in Evul Mediu nu au avut, din pacate, prea multe izvoare istorice la indemana. Cele care au ramas insa sunt importante pentru formularea unor concluzii generale care sa explice bolile, chiar si cauzele lor si in baza carora oamenii de azi isi pot forma o imagine despre cine au fost si cum au gandit stramosii lor la aceea vreme.

Cele mai multe dovezi care sa descrie igiena personala si preocuparea pentru sanatatea organismului au fost descoperite pe teritoriul Europei de Vest, insa asta nu inseamna ca in tara noastra astfel de descoperiri lipsesc cu desavarsire, ba din contra, azi putem admira in muzee obiecte deosebit de importante care i-au ajutat pe arheologi sa avanseze cu cercetarile, chiar daca la prima vedere par banale. Mai mult, prin aceste obiecte putem percepe unele comportamente sociale actuale, pornind de la cunoscuta expresie , fixata in cultura scrisa de Marcus Tullius Cicero, dar care acopera, de fapt, o perpetua experienta umana", subliniaza Liviu Marta, doctor in arheologie. Barbieritul si tunsoarea, practici cu semnificatie

Spre exemplu, barbieritul, considerat azi de cei mai tineri un trend, era in trecut mai degraba o calitate care sublinia apartenenta la o categorie sociala de elita.

"Pe parcursul istoriei, avea ca si o caracteristica principala mandria apatentei la o categorie sociala de elita, mandrie care adesea era exteriorizata prin construirea unui aspect aparte, menit a fi impunator. De exemplu, purtarea barbii nerase este o cutuma impamantenita in cazul musulmanilor, iar infasurarea sub turban a parului lasat lung este o modalitate de autoidentificare afisata cu mandrie si tinuta cu strictete de barbatii sik, din nordul Indiei", explica istoricul Liviu Marta.

Inchiderea bailor publice

Oamenii din Evul Mediu nu tineau prea mult nici la igiena personala care av... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro