Deszapezire la finalul iernii: Cati bani a dat CNADNR pentru noi utilaje

Vremurile in care autostrada A2 statea inchisa, pe timp de iarna, cu zilele pentru a fi degajata de zapada au apus - da asigurari Compania de Drumuri. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va plati nu mai putin de 118,23 milioane de lei la doua firme, din care una sponsor al PSD, pentru achizitia unui numar de 100 de autofreze de zapada si 7 vehicule speciale de interventie in conditii dificile.

acum 54 luni (26 Feb 2015)

Vremurile in care autostrada A2 statea inchisa, pe timp de iarna, cu zilele pentru a fi degajata de zapada au apus - da asigurari Compania de Drumuri.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va plati nu mai putin de 118,23 milioane de lei la doua firme, din care una sponsor al PSD, pentru achizitia unui numar de 100 de autofreze de zapada si 7 vehicule speciale de interventie in conditii dificile. Fara exceptie in ultimii ani nu a existat ninsoare si vant mai puternic care sa nu duca la inchiderea nu doar a drumurilor nationale, ci si a autostrazilor in sud-estul tarii.

Potrivit calculelor facute de el, doar cu cele 31 de freze mari (restul fiind de marime medie) se va putea curata un strat de zapada gros de 1,5 metri pe intreaga lungime a autostrazii A2, de 205 kilometri, in doar 8,5 ore. Comparativ cu vechile utilaje sovietice, marcile Zil si Ural, noile freze IVECO-Fresia au puteri de 3-4 ori mai mari. Astfel daca o autofreza Ural cu vechime de 30-50 de ani avea o capacitate de 1.200 tone zapada pe ora, noile utilaje au capacitati de 3.500-5000 de tone. Autofrezele se deplaseaza cu 60 kilometri la ora, sunt dotate cu sisteme GPS, au o putere a motorului de 400-550 CP si tractiune integrala.

Pe langa cele 100 de autofreze, CNADNR plateste firmei Gradinariu Export-Import SRL 7,8 milioane lei, fara TVA, pentru sapte vehicule speciale senilate si amfibii, dotate cu sisteme de detectie in infrarosu. Acestea pot depista persoane aflate la cel mult 300 de metri si care sunt ingropate sub zapada pana la o adancime de cinci metri.

Potrivit presei, firma Gradinariu Export-Import SRL se afla in prezent in primii 90 de clienti ai statului, rezultati din contractele locale, cu afaceri de 2.556.090 de euro incheiate numai in 2014 cu primariile si consiliile judetene. In anul electoral 2008 Gradinariu Export-Import a ajutat partidul cu suma de 10.000 lei, insa actionarul acesteia a negat orice legatura intre... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro