Destinul romanului care le-a adus americanilor Alaska de la rusi. Eroul SUA a murit in saracie din cauza unei rusoaice focoase

Destinul romanului care le-a adus americanilor Alaska de la rusi. Eroul SUA a murit in saracie din cauza unei rusoaice focoase

A facut studiile primare si gimnaziale in Ungaria, dar parintii si-au dat seama ca era o minte stralucita si au facut eforturi financiare uriase pentru a-l trimite la Academia Militara din Viena. Incepuse sa traiasca in lux si la inceputul razboiului de secesiune, Pomutz putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor intinse suprafete de pamant, avea o ferma, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatari miniere si construise o sosea pentru o mai buna circulatie in Vestul inca salbatic. Se spune ca a murit in mare saracie si ca motivul pentru care a ramas in Rusia a fost dragostea pentru o femeie frumoasa care l-ar fi ruinat si l-a parasit dupa ce i-a cheltuit averea.

acum 110 luni (11 Apr 2015)

George Pomutz s-a nascut in 1818 la Brasov, intr-o familie saraca. A facut studiile primare si gimnaziale in Ungaria, dar parintii si-au dat seama ca era o minte stralucita si au facut eforturi financiare uriase pentru a-l trimite la Academia Militara din Viena. Ulterior, si-a deschis un birou de avocatura si parea ca viata lui avea sa fie una linistita.

In anul 1848, pe cand avea 30 de ani, George Pomutz a luat o decizie care avea sa-i influenteze viata definitiv. S-a alaturat revolutiei maghiare conduse de Ludovic Kossuth si a ajuns capitan in armata rebelilor maghiari. Ca sa nu fie condamnat la moarte a fugit in Italia si apoi in Germania.

La finele anului 1849, a reusit sa emigreze in America, alaturi de mai multi prieteni. Mica lor colonie a primit numele de "New Buda" si se afla la sud de localitatea Burlington. A obtinut sprijinul unui om bogat pe care l-a cunoscut in America si a inceput sa cumpere terenuri. Incepuse sa traiasca in lux si la inceputul razboiului de secesiune, Pomutz putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor intinse suprafete de pamant, avea o ferma, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatari miniere si construise o sosea pentru o mai buna circulatie in Vestul inca salbatic.

Chiar daca era bogat, si-a dorit foarte mult o cariera militara si in 1861 s-a inrolat in armata Statelor Unite ale Americii. A devenit ofiter si erou inca din viata remarcandu-se in luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta, Savannah. Dupa incheierea razboiului civil, George Pomutz a intrat in diplomatie si s-a intors la Keokuk. Americanii l-au pastrat in functie 12 ani si i-au recunoscut abilitatile diplomatice si mai ales cele de negociator.

Omul care cumparat Alaska

Pomutz a devenit eroul vremurilor in America, dupa ce a reusit sa rezolve o problema spinoasa care afecta relatiile dintre SUA si Rusia: disp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro