Destinul nemilos al poetului Vasile Militaru, mort in inchisoarea comunista. "Din ocna, Draga Mea, iti scriu iar"

Destinul nemilos al poetului Vasile Militaru, mort in inchisoarea comunista.

A fost unul dintre cei mai populari poeti ai perioadei interbelice (cu tot tributul de facilitate platit popularitatii), iar unele dintre compozitiile sale (ca poezia "Mama", dedicata lui George Enescu si devenita cunoscuta romanta "A venit aseara mama...") au fost puse si pe muzica, bucu-rin-du-se astfel de un plus de promovare, dar si de rezistenta in timp", arata scriitorul Razvan Codrescu. Condamnat la 32 de ani de inchisoare Vasile Militaru si-a gasit adapostul in casa unei familii de tarani gorjeni, localitatea gorjeana Suseni, care-i erau prieteni de multi ani.

acum 34 luni (25 Sep 2017)

Vasile Militaru s-a nascut la 21 septembrie 1886, in comuna Dobreni - Campurel, judetul Ilfov, intr-o familie de tarani plugari. Cu toate ca a absolvit doar patru clase din cauza situatiei materiale precare a parintilor, a compus primele poezii la varsta de doar 15 ani.

S-a desprins de satul care a reprezentat universul sau si a plecat la Bucuresti, unde i-a prezentat scriitorului Alexandru Vlahuta caietul cu pezii. Astfel, Vasile Militaru a debutat la varsta de 18 ani, in 1904, in revista lui M. Unul dintre cei mai populari poeti din perioada interbelica In anul 1919 a publicat volumul de poezii "Stropi de roua", care continea versuri lirice si pasteluri care descriau viata de la tara. Pentru volumul Psaltirea in versuri (1939) va fi premiat de Academia Romana, iar opera sa de capatai ramane Divina zidire, care reprezinta Biblia versificata si ilustrata, la care a lucrat peste 25 de ani.

"El intelege poezia mai degraba ca pe un manifest politic, social sau religios, imbracat in forma estetica numai din ratiuni de ordin mnemotehnic si persuasiv. Adevarata sa vocatie pare cea de moralist (a se vedea Fabulele si Vorbele cu talc), iar nationalismul sau sincer il duce spre vecinatati cuziste si legionare, ca si spre un ferm anticomunism. A fost unul dintre cei mai populari poeti ai perioadei interbelice (cu tot tributul de facilitate platit popularitatii), iar unele dintre compozitiile sale (ca poezia "Mama", dedicata lui George Enescu si devenita cunoscuta romanta "A venit aseara mama...") au fost puse si pe muzica, bucu-rin-du-se astfel de un plus de promovare, dar si de rezistenta in timp", arata scriitorul Razvan Codrescu. Dupa anul 1933, s-a apropiat de Miscarea Legionara, astfel ca a dedicat legionarilor mai multe poezii, cele mai cunoscute fiind "Purtatorii tortei" si "Bucura-te tara". Poeziile legionare vor fi publicate in volumul "Temelie de veac nou", aparut in aprilie 1938 la Editura Cartea Romaneasca, sub pseudonimul Radu Ba... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro