Desteapta-te, romane, pana nu e prea tarziu!

Desteapta-te, romane, pana nu e prea tarziu!

> Si pentru ca raspunsul nu-l vom primi, ci il vom simti direct pe propria piele, cred ca e bine sa intelegem cateva lucruri simple, universal si etern valabile. Inainte sa va explic situatia in care ne-au adus domnii Dragnea si Tariceanu, trebuie sa intelegem ca orice mare putere, din istorie sau din prezent, nu-i acorda protectie unei tari mai mici numai pentru ca are peisaje frumoase, oameni primitori si pe Arsenie Boca. In al doilea rand, sa acceptam ca Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii la fel si nu ne va iubi, dar nici nu ne va napastui pe noi, romanii, mai mult decat pe altii, numai pentru ca suntem romani. Trebuie sa fim destepti, trebuie sa fim inventivi, trebuie sa intelegem lumea in care traim, trebuie sa ne crestem nivelul de trai folosindu-ne capul si nu asteptand sa ne pice bogatia din cer.

acum 79 luni (29 Nov 2017)

>

Si pentru ca raspunsul nu-l vom primi, ci il vom simti direct pe propria piele, cred ca e bine sa intelegem cateva lucruri simple, universal si etern valabile. De cand lumea si pamantul, marile puteri au facut legea, conform unui adevar valabil inca din epoca de piatra: ala mare si puternic il poate bate la orice ora pe ala mic si slab. Sigur, istoria a mai pomenit cazuri in care cei slabi s-au luptat cu inteligenta si curaj si au castigat batalii, dar, in final, aia mari si puternici au obtinut ceea ce au vrut.

Nu mai insir acum imperiile care au dominat lumea pana s-au prabusit singure si au fost inlocuite de alte imperii. Vreau sa vorbim despre zilele noastre, cand trei mari forte starnesc teama si respect: SUA, Rusia si China. Cu astea cred ca suntem toti de acord, inclusiv domnii Dragnea si Tariceanu. Toate tarile din lume, bine, toate care au simtul ridicolului, stiu ca nu se pot lupta singure cu niciuna dintre cele trei fara sa manance bataie. Asa ca toate tarile din lume, repet, care au simtul ridicolului, incearca sa intre in gratiile celor trei mari, sa se faca utile, sa se alieze cu ele. Si gata cu divagatia, sa revenim la oile noastre, mioritice. In trecut a fost si cu Rusia, ba Ceausescu s-a apropiat si de China. Inainte sa va explic situatia in care ne-au adus domnii Dragnea si Tariceanu, trebuie sa intelegem ca orice mare putere, din istorie sau din prezent, nu-i acorda protectie unei tari mai mici numai pentru ca are peisaje frumoase, oameni primitori si pe Arsenie Boca. Ganditi-va la curtea scolii: ce vlajgan sare sa te apere pe tine, un slabanog cu ochelari, daca nu e frate-tu, daca nu ii dai zilnic sandvisurile pe care ti le-a pus maica-ta la pachet sau daca nu il imprumuti cu bani pe care nu ti-i mai da inapoi niciodata. Trebuie sa vrea ceva de la tine si tu sa poti sa-i dai.

Sigur, putem discuta despre nuante, despre faptul ca ochelaristul slabanog, daca este inteligent, daca stie sa negocieze, poate ramane cu sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro