Despre "Vulturi", "Porumbei" si "Siloviki"

Nici alte puncte prevazute de acordurile de pace, cum ar fi controlul de catre Kiev a frontierei ruso-ucrainene, o retragere totala a armelor grele de pe linia frontului ca si schimbul de prizonieri nu sunt respectate inca in totalitate - au subliniat ministrii de Externe reuniti in week-end la Riga. Dar deja dezbaterile intre europeni asupra continuarii sanctiunilor economice care interzic in special finantarea bancilor si gigantilor rusi ai energiei, ca Rosneft, s-au etalat la lumina la Riga, in timp ce alta reuniune a ministrilor de Externe este prevazuta la 16 martie, inaintea unui summit al sefilor de stat la Bruxelles, consacrat intre altele strategiei UE fata de Rusia, in special in materie de sanctiuni. Presedintele nu l-a vizat pe Nemtov, dar la televiziune propaganda l-a vizat adesea, asa ca nu este surprinzator ca, in mijlocul florilor si lumanarilor depuse de moscoviti pe podul unde a fost ucis cel mai vehement critic al presedintelui, a fost plasata o pancarda sub fotografia sa: "Ucis de masinaria statului". Este vorba de o provocare contra presedintelui care, in pofida popularitatii-record, este amenintat de impactul celei mai grave crize economice pe care a cunoscut-o tara de la venirea sa la putere?

acum 118 luni (9 Mar 2015)

Reuniunea ministeriala a UE care a avut loc la Riga in weekend a dezvaluit lipsa consensului intre europeni privind aplicarea sau nu a sanctiunilor contra Rusiei, implicata in razboi in Ucraina. In ce priveste asasinarea opozantului rus Boris Nemtov, analistii considera ca este neverosimil ca presedintele Putin sa fi comandat moartea uneia din personalitatile liberale cunoscuta la Moscova si in Occident, totul ducand spre clanurile ce graviteaza in culisele puterii si care fac presiuni pentru radicalizarea regimului de la Moscova.

Sanctiunile economice ale UE contra Rusiei ajung la scadenta in iulie, dar europenii sunt divizati asupra strategiei fata de Moscova. "Exista o fragila ameliorare" a situatiei in estul Ucrainei, sfasiat de conflict, care a facut 6.000 de morti in zece luni, a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

"Dar nu suntem inca in faza de incetare durabila a focului", a estimat omologul sau german Frank-Walter Steinmeier, in timp ce lupte violente continua sa incalce zilnic acordul semnat la 12 februarie la Minsk. Nici alte puncte prevazute de acordurile de pace, cum ar fi controlul de catre Kiev a frontierei ruso-ucrainene, o retragere totala a armelor grele de pe linia frontului ca si schimbul de prizonieri nu sunt respectate inca in totalitate - au subliniat ministrii de Externe reuniti in week-end la Riga. Dar deja dezbaterile intre europeni asupra continuarii sanctiunilor economice care interzic in special finantarea bancilor si gigantilor rusi ai energiei, ca Rosneft, s-au etalat la lumina la Riga, in timp ce alta reuniune a ministrilor de Externe este prevazuta la 16 martie, inaintea unui summit al sefilor de stat la Bruxelles, consacrat intre altele strategiei UE fata de Rusia, in special in materie de sanctiuni.

Durii Europei, asa-numitii "Vulturi", condusi de Marea Britanie, tarile baltice si Polonia, vor reinnoirea anticipata a sanctiunilor, din martie, care permit mentinerea presiunii asupra Rus... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro