Despre seductie, luciditate si cinism in geopolitica. "Doar valorile ii pot uni laolalta pe cei slabi si pe cei puternici"

Despre seductie, luciditate si cinism in geopolitica.

> Se pare ca posesia conturilor de Facebook valideaza o data in plus afirmatia de mai sus, o mare masa a detinatorilor acestora debordand de inteligenta, atotcunoastere si, mai ales, capacitatea de a intelege cele mai subtile relatii si intelegeri dintre institutii, oameni, precum si orice relatii sociale, relatii economice si lista celor patrunse de aceasta mare masa continua. Prima linie ferata a statului roman, asa cum era el in a doua jumatate a secolului XIX, s-a construit intre 1865 si 1869 intre Bucuresti si Giurgiu, iar a doua - dintre Virciorova si Roman - a avut ca prime statii date in folosinta Pitestiul si Galatiul, primul oras fiind la 175 km de Giurgiu si la 161 km de Turnu Magurele, iar al doilea fiind pe Dunare. Insa succesul obtinut singur pe baza muncii pana la epuizare a oamenilor - priviti individual sau grupati in companii sau localitati si state - are loc pentru ca ea este insotita si de un set de valori si de principii, care nu sunt negociate nici o clipa. Restrangerea libertatii nu este iubita de nimeni, iar cand o alta mare putere "bate la poarta" unei tari cu forta mai redusa si o ajuta sa progreseze, ea va determina ruperea vechii aliante si constituirea alteia noi, care rezista mai bine, pentru ca la baza ei stau valorile si principiile impartasite reciproc, atat de marea putere, cat si de statul cu forta inferioara. De fapt, in cadrul propriei natiuni, regula seductiei prin cinste, munca si onoare se aplica cu viteza mult mai mare fata de viteza transformarilor din geopolitica, fiind necesare uneori doar cateva minute sau ore pentru a pierde in fata propriilor cetateni ceea ce ai castigat timp de ani de zile.

acum 53 luni (27 Jan 2017)

>

Se pare ca posesia conturilor de Facebook valideaza o data in plus afirmatia de mai sus, o mare masa a detinatorilor acestora debordand de inteligenta, atotcunoastere si, mai ales, capacitatea de a intelege cele mai subtile relatii si intelegeri dintre institutii, oameni, precum si orice relatii sociale, relatii economice si lista celor patrunse de aceasta mare masa continua. In fata acestei capacitati ne inclinam cu respectul cuvenit, dar asta nu inseamna ca nu vom incerca sa demonstram ca autorul acestor randuri, si el titular de cont de Facebook, are aceleasi capacitati, intr-o doza mai mare!

Geopolitica te obliga sa te gandesti la multe unghiuri de abordare a unei probleme, la conexiunea dintre multipli factori care influenteaza o situatie sau alta, dar si la ceea ce este constant in aceasta stiinta. De cele mai multe ori, constantele principale se manifesta ca efect al lipsei de lectura - mai ales foarte atenta - a cartilor din sfera multor stiinte socio-umane, neintelegerii hartilor si a firii umane. Oamenii nu actioneaza avand o vointa complet libera, multi factori obiectivi - iar in multe cazuri se adauga acestora si factori subiectivi - determinand pozitia pe termen mediu si lung a unui lider politic sau a unui intreg corp electoral. Hartile ne ofera adevarul

Exemplificand, aduc in discutie o tema apare periodic in preajma zilei de 24 ianuarie in unele articole: "decaderea orasului Iasi dupa 1859" si "sacrificiile facute de politicienii din Iasi (si prin extensie si a altor judete din Moldova) prin acceptarea suprematiei Bucurestiului in Romania". Fiind navigabil, de mii de ani oamenii au folosit fluviul pentru transport de marfuri, deoarece se puteau duce marfuri in cantitati mai mari dintr-o singura data pe distante mult mai mari. Prutul si Siretul, combinate, tot nu puteau transporta acelasi volum de marfuri, mai ales ca sunt navigabile doar pe distante reduse fata de necesitatile unui trafic comercial redutabil.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro