Despre misterele bolii Alzheimer, cu prof. dr. Catalina Tudose, la Adevarul Live

Despre misterele bolii Alzheimer, cu prof. dr. Catalina Tudose, la Adevarul Live

Sunt si cazuri de 40 si ceva de ani si nu este vorba doar de dementa Alzheimer, de exemplu sunt demente considerate pana acum rare, dar despre care nu se vorbea pentru ca nu existau pana acum informatii mai precise privind etiopatogenia. Deci, cu alte cuvinte, probabil ca noi, traind mult, avand un stil de viata foarte diferit fata de ceea ce genetic organismul nostru era pregatit - vorbesc de miscare, de alimentatie, de tot stilul de viata - creierul totusi nu face fata, vorbind foarte simplist, el nu se adapteaza la ceea ce noi solicitam. De exemplu: exista la nivel genetic niste factori de protectie - niste proteine "bune" care au suferit mutatii in timp - care ajuta corpul sa se adapteze unei alimentatii foarte grase si, daca esti dotat cu un arsenal mai eficient de metabolizare a lipidelor esti protejat de Alzheimer. Care sunt greu de suportat de familie, greu de stapanit, si pentru asta ar trebui ca diagnosticul sa fie precoce, sa se instituie tratament, toata lumea sa fie educata, pregatita si sa ai si servicii gradate.

acum 72 luni (22 Sep 2016)

INTRA IN DISCUTIE si urmareste emisiunea in modulul Adevarul LIVE

La fiecare 3 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa. Cu toate acestea, maladia Alzheimer, cea mai frecventa forma de dementa la varstnici, reprezinta un subiect inca sensibil si insuficient inteles si promovat, fata de care atitudinea populatiei este esentiala. In aceasta luna, medicii fac demersuri pentru a creste gradul de constientizare a impactului pe care maladia Alzheimer il are asupra noastra, a tuturor, si care va afecta din ce in ce mai multe persoane odata cu trecerea timpului. Sta in puterea noastra sa recunoastem devreme semnele bolii, sa beneficiem de diagnosticare in stadiile precoce ale bolii, precum si de tratamentul care ii intarzie evolutia. Insa maladia Alzheimer nu mai este doar o boala a batranetii, varsta de debut a bolii cu evolutie lenta coboara sub 60 de ani, sub 50 de ani. Sunt si cazuri de 40 si ceva de ani si nu este vorba doar de dementa Alzheimer, de exemplu sunt demente considerate pana acum rare, dar despre care nu se vorbea pentru ca nu existau pana acum informatii mai precise privind etiopatogenia.

Dar acum este posibil de evaluat prin biomarkeri specializati. Si care au debut precoce in jurul varstei de 40 de ani.

Noi am inceut sa avem la Centrul Memoriei astfel de cazuri, iar ingrijirea lor este foarte dificila. Pentru ca boala surprinde un om la 40-50 de ani, in calitate de parinte, in plina activitate, de obicei este o persoana sanatoasa fizic, asa incat contrastul intre ceea ce era si cum evolueaza lucrurile este absolut dramatic.

Mai mult, la Centru ne confruntam cu o alta problema vizavi de oamenii tineri cu dementa: copiii lor, mai ales adolescentii fac niste reactii depresive cumplite.

Unul dintre fondatorii Societatii Internationale Alzheimer este o printesa, fiica actritei Rita Hayworth, care a avut o dementa care a debutat in jurul vars... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro