Despre impozitarea celor fara de venit sau inabilitatea domnului Biris

Despre impozitarea celor fara de venit sau inabilitatea domnului Biris

> Aceste doua declaratii trebuie analizate impreuna, denotand ingrijorarea autoritatilor fata de acelasi fenomen, privit din doua perspective diferite: avem un mare numar de cetateni care nu contribuie cu nimic la sanatate si nici la alte sisteme de protectie sociala, desi realizeaza venituri! o Persoanele care se prezinta la camera de garda a unui spital de urgenta si a carui statut de asigurat nu este confirmat - ar trebui sa fie de asemenea, automat, doar prin simpla inregistrare in sistemul informatic - semnalat catre ANAF-ul de domiciliu, urmat de o ancheta sociala imediata. In loc ca Guvernul sa-si asume cheltuielile de milioane de euro rezultate in urma unui sistem defectuos gestionat si corupt, care este in responsabilitatea sa, utilizand bugetul de stat, a preferat ca, cel putin in parte, prin recunoasterea statutului retroactiv de asigurat, sa puna in circa asiguratilor contribuabili de buna-credinta povara cheltuielilor nedecontabile ale victimelor respective (20% din totalul celor vatamate)! Daca insa va continua sa nu poata separa libertatea analistului fiscal de constrangerile la care trebuie sa se supuna un demnitar, este foarte probabil ca incercarea domniei sale de a face un pic de ordine de partea cealalta a baricadei va fi una de scurta durata.

acum 67 luni (6 Jan 2016)

>

Aceste doua declaratii trebuie analizate impreuna, denotand ingrijorarea autoritatilor fata de acelasi fenomen, privit din doua perspective diferite: avem un mare numar de cetateni care nu contribuie cu nimic la sanatate si nici la alte sisteme de protectie sociala, desi realizeaza venituri! Pentru a o spune mai pe sleau, sunt vizate: o parte a populatiei rrome, persoanele din mediul rural care isi duc traiul prin agricultura de subzistenta, cei care lucreaza la negru si o parte a celor care lucreaza in strainatate fara acte sau sezonier, si care se reintorc in clipa in care se imbolnavesc sau pur si simplu nu au de lucru. Principiul contributiei la Fondul de asigurari sociale de sanatate (FASS) este cel al solidaritatii sociale si de aceea se bazeaza pe cote procentuale raportate la venit! Mai mult, pedeapsa propusa este, in sine, o minciuna: nu vor beneficia de asistenta medicala de urgenta pentru ca nu vor putea prezenta cardul de asigurat la camera de garda. Pai nici nu ai cum sa ii obligi, de vreme ce Romania insasi se obliga sa ofere asistenta medicala de urgenta tuturor cetatenilor membri ai UE, inclusiv romanilor, basca prevederile Constitutiei!

Dar oare nu exista nicio solutie, astfel incat medicii sa nu se mai lupte cu aurolacii, cu cei care sunt cazuri sociale reale, cu cetele de rromi care iau cu asalt camere de garda si cu smecherii sistemului?

o In fiecare capitala de judet ar fi trebuit sa existe de multa vreme spitale sociale - catre care sa fie indrumate astfel de persoane neasigurate care nu sunt urgente majore - accidentati sau comatosi etc. Medicii de garda ar putea sa le refuze asistenta DACA ar exista un loc in care sa beneficieze in mod legal de ingrijiri, fie ele si temporare. Prezentarea la oricare din aceste spitale sociale/centre de primire ar trebui sa declanseze luarea lor in evidenta de catre sistemele de protectie sociala, inca din momentul in care persoana se gaseste internata! Este o forma de protect... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro