Despre implicarea Rusiei in alegerile din SUA: cum sa castigi un scrutin

Despre implicarea Rusiei in alegerile din SUA: cum sa castigi un scrutin

Globalizarea, imigratia, terorismul si dificultatile economice au fost cele mai exploatate teme in dezbaterea legata de alegerea celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite, iar retelele de socializare si site-urile obscure de informatii au avut un rol important in promovarea acestora. Mesajele pro-Trump insotite de hashtag-uri precum "tara", "crestin", "America" si "militar" si de stiri denaturate sau false au fost distribuite pe larg in mediile online pentru a atrage publicul tinta si a-l influenta pe cel nehotarat.

acum 48 luni (17 Dec 2016)

Potrivit Politico.eu, Rusia nu este straina de rezultatul alegerilor din Statele Unite. De fapt, alegerile de peste Atlantic au fost doar ultima tinta dintr-un lung sir de multe altele pentru care tehnicile au fost mereu adaptate. Nu iti trebuie o diploma in domeniul securitatii pentru a intelege cum actioneaza agentii Kremlinului, ci doar sa dechizi ochii, scriu cercetatorii Clint Watts si Andrew Weisburd de la Centrul pentru Securitate Cibernetica si Interna al Universitatii George Washington.

Potrivit celor doi cercetatori principali, Moscova nu a atacat masinile de vot si nici nu a manipulat rezultatele, intrucat ar fi fost prea direct si prea la vedere. In schimb, le-a influentat in sensul dorit de ea printr-o campanie de propaganda dusa timp indelungat si constant in social media. Atat in cazul referendumului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, cat si in cazul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, Rusia a speculat pe seama unui electorat foarte divizat. In perioada 2008-2012, strategii presedintelui american in exercitiu Barack Obama au cartografiat voturile cheie chiar si pana la nivel de cartiere. Agentii rusi au imprumutat rezultatele acestor eforturi pentru a stabili segmentele vulnerabile ale publicului si a adapta discursul in functie de asteptari, dorinte si termeri. Globalizarea, imigratia, terorismul si dificultatile economice au fost cele mai exploatate teme in dezbaterea legata de alegerea celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite, iar retelele de socializare si site-urile obscure de informatii au avut un rol important in promovarea acestora. Mesajele pro-Trump insotite de hashtag-uri precum "tara", "crestin", "America" si "militar" si de stiri denaturate sau false au fost distribuite pe larg in mediile online pentru a atrage publicul tinta si a-l influenta pe cel nehotarat. Insa, datorita unei promovari constante si subtile, Trump a reusit sa castige atat primarele republicane, cat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro