Despre graiul banatean: "La banateni, ziua este dzaua, iar Dumnezeu Dumnedzau"

Despre graiul banatean:

Oricat de "tantos" si de caraghios ar parea taranului de aiurea, banateanul are totusi dreptate sa se socoteasca intr-o anumita privinta "fruncea". "Lucian Blaga avea sa spuna ca dialectul banatean e singurul dintre toate, in care o doamna din inalta societate cand vorbeste ramane la fel de frumoasa.

acum 96 luni (22 Feb 2016)

Scriitorul si filosoful Lucian Blaga, una din personalitatile impunatoare ale culturii interbelice din Romania, a locuit in perioada in perioada 1924-1926 la Lugoj. Lucian Blaga avea avea sa se indragosteasca de graiul banatean.

Scriitorul timisorean Marius Ghilezan a publicat pe blogul sau un fragment din "Barocul etnografiei romanesti", scris de Lucian Blaga, aparut in revista"Banatul" in ianuarie 1926. Taranul de aici are un cuvant, prea cunoscut ca sa-l mai amintim, de-o extraordinara mandrie locala. Oricat de "tantos" si de caraghios ar parea taranului de aiurea, banateanul are totusi dreptate sa se socoteasca intr-o anumita privinta "fruncea". Solul manos, belsugul in paine si vin, un temperament cu multa constiinta de sine, s-au intalnit pentru a crea sub inspiratia continua a unui minunat peisaj o flora culturala de-o bogatie baroca.

"Lucian Blaga avea sa spuna ca dialectul banatean e singurul dintre toate, in care o doamna din inalta societate cand vorbeste ramane la fel de frumoasa. In dialectul banatean, in acord cu spiritualitatea locului, consoanele tari se inmoaie, pentru ca limba e purtarea omului si nu portul sufletul omului. Asa e paorele care timp de cateva secole nu a avut voie sa intre in cetatea pe care o venera. Lugojeanul se grabesce pra geal, unge ginu e o tara mai bun in sol", scrie Marius Ghilezan.

Citeste si:

Graiul banatean, un amestec de elemente latine, romane, slave, maghiare, germane si ale altor popoare migratoare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro