Despre Geta si Erik. Sunt parintii responsabili de moartea tinerilor alpinisti?

"Eram foarte fericita si entuziasmata, stiam ca o sa mergem prin jungle adevarate, ca o sa cunosc localnicii care traiesc numai din cules si vanatoare si ca este sezonul ploios, ceea ce, in zona tropicala, inseamna foarte multa umiditate, namol, apa si cizme de cauciuc .... Am scos steagul Romaniei inscriptionat cu ALTITUDE EXPEDITIONS TEAM si m-am bucurat de reusita si de noul meu record mondial de varsta! S-a trezit la 3.00 si, in 12 ore, Erik a parcurs o diferenta de nivel de 1.000 de metri in conditiile in care rafalele de vant atingeau viteze de 50-70 de kilometri pe ora. Salvamontistii din Hunedoara care au regasit trupurile copiilor au declarat ca acestia nu erau echipati si pregatiti pentru avalansa, nu purtau casca de protectie, nu erau asigurati cu ham sau coarda, care probabil i-ar fi putut salva de la deces. Ca au ales un traseu de vara, ca nu au anuntat serviciul salvamont de prezenta lor acolo, sau ca au decis sa urce pe creasta cand riscul de avalansa era maxim sunt alte intrebari esentiale.

acum 71 luni (24 Apr 2017)

>

O urmaream pe Coco Popescu din martie 2013 si apreciam curajul si performantele ei. Doi copii geniali, prieteni, au pierit impreuna, nu pe cand escaladau muntii Americii de Sud de peste 6.500 de m, ci in Retezat, in Caldarea Berbecilor, in muntele inzapezit din tara lor. Daca ei au iubit atat de mult muntele incat ar fi putut zilnic sa-l cucereasca, de ce muntele s-a razbunat?

Geta era un copil extrem de placut, pozitiv, plin de bucurie si totodata modest. La 10 ani, avea cel mai bun palmares mondial in alpinismul de altitudine. In 2013, era singurul copil din echipa cu care a ajuns pe Ararat dupa 5 zile de efort.

"Cel mai mult mi-a placut pe Ojos de Salado.

Geta iubea viata si o repeta cu mult entuziasm si putere. Pe blogul personal, pe care va rog sa il cititi, regasesti cuvintele ei de copil prin care isi exprima iubirea pentru viata si descria experientele cu muntele.

Prima data a urcat pe munte la 3 ani de ziua ei si de atunci a inceput o intreaga aventura. Viata ei, ca si a unui oricarui sportiv de performanta impune mult efort, multe renuntari si un comportament dur cu antrenamente zilnice, disciplina, alergari dupa scoala, escalada. Geta avea inclusiv in casa un panou de escalada de 4,80 m. Hagen in Papua Noua Guinee, dupa un zbor de 60 de ore.

"Eram foarte fericita si entuziasmata, stiam ca o sa mergem prin jungle adevarate, ca o sa cunosc localnicii care traiesc numai din cules si vanatoare si ca este sezonul ploios, ceea ce, in zona tropicala, inseamna foarte multa umiditate, namol, apa si cizme de cauciuc .... Vorbisem sa ne trezim la ora cinci dimineata, dar eu, pe la doua noaptea, eram deja pregatita de plecare, asta din cauza fusului orar, cred .... Era excelent plafonul de nori era sub noi, dar in acelasi timp nu acoperea tot, asa ca vedeam cate ceva din ce era in vale. Am scos steagul Romaniei inscriptionat cu ALTITUDE EXPEDITIONS TEAM si m-am bucurat de reusita si de noul meu reco... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro