Despre generatia care l-a gasit pe Arsenie Boca intr-un cartof | OPINIE

Cu prezentul ferfenita, ne retragem deci in Bucegi - bere sau munti, nu conteaza - imbatati de energiile lui Zamolxe, cel interzis de americani, de masonii de la Bruxelles si de Soros, las’ ca stim noi. Descoperim macar o data pe luna chipul lui Arsenie Boca intr-un cartof, stim pe de rost cine, cand si de ce vrea sa ne transforme in colonie, varza, manz, viezure, Doamne-ocro-teste-i-pe-romani - intre timp, ministrii care nu si-au platit impozitele ne dau lectii despre deficitul bugetar, craii cu cinci neveste lupta pentru "familia traditionala" si Robespierrii de cartier vor Garda Nationala: suntem prea tineri ca sa luam seama la toate prostiile politi-cienilor, nu-i asa?

acum 52 luni (3 Nov 2016)

In seara zilei de 29 decembrie 1947, vecinii mei au ispravit cu animalele, au luat si ei cina si apoi s-au culcat. Au auzit a doua zi si-n zilele ce au urmat ca Regele s-a dus/a fugit/a fost alungat - e drept, Republica Populara Romana suna un pic ciudat, dar dupa un razboi nu te mai miri din orice. Au vazut ca putorile satului, aia care nu se pricepeau la nimic, umblau acum din casa in casa vorbind despre marele pitic sovietic si lupta de clasa - si aia care n-aveau chef de lucru ii ascultau cu pumnii stransi, a lupta. Sunt trecuti de 90 de ani si spun mereu ca noua ne va fi si mai greu. Ma suna aproape sapta-manal un om din Sascut - e fiul batranului Mandriscanu, cel care in anii ’80 l-a denuntat la Haga pe Nicolae Ceausescu si i-a trimis 3.500 de lei sa-si ia un bilet de avion si sa se duca naibii din tara asta.

Batranul a facut puscarie din greu, l-au bagat si la Socola - acum e la pat, aproape paralizat, e purtat pe brate si-l aud uneori, prin telefon, cum gajaie: "Hai, ma, odata, hai maaa!". Am inteles, nu te puteai pune cu comunistii, dar sa vezi ca dupa revolutie ajunge primar fiul aluia de a facut colectivizarea in sat si-ti spune: «Daca nu te-au omorat comunistii, las’ ca te fac io sa mori de foame»...

Doua Romanii, acelasi destin

Cand un partid, indiferent de ideologie, ar face orice, absolut orice, pentru putere, eu cred ca acel partid ar trebui interzis. Nu pentru lipsa autostrazilor, scolilor, spitalelor - le-om face pana la urma -, ci pentru ca astfel de partide golesc istoria de orice amintiri morale. Pur si simplu, cei care vin sunt vaduviti de reperele care fixeaza o generatie, le e refuzat dreptul de a rentabiliza un timp istoric. Tatal studentului cauta dreptatea de un sfert de secol, povesteste in carte cum si-a gasit fiul desfigurat si cum nu incapea in sicriu, "Andrei era un copil frumos, inalt, bine facut" - nimeni nu iese in strada pentru Andrei.

Generatia mea, a decreteilor, e prea ocupata sa se gan... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro