Despre "executia" lui Andrei Plesu sau cand presedintii se aleg cu maceta

La randul lor, Klaus Iohannis sau Monica Macovei sunt demolati sistematic pe subiecte false de Antena 3, cealalta televiziune care lupta pentru fericirea lui Victor Ponta, dar si de alte medii de informatii, iar autodenuntul realizatorului B1 TV, Robert Turcescu, despre apartenenta sa la un serviciu secret, nu face decat sa sporeasca tensiunea in jurul marii intrebari a acestei campanii electorale: cine este candidatul care va fi deconspirat de Basescu ca agent acoperit? Milioane de oameni asteapta acum executia -in direct si la ora de varf- a "candidatului acoperit", dar nu se gandesc, probabil, ca acest gest nu are nimic de a face cu interesul national, pentru ca daca ar fi fost asa, deconspirarea avea loc cu mult inainte si nu era pastrata pentru ultimele zile ale campaniei electorale.

acum 88 luni (30 Sep 2014)

Lupta politica de la noi seamna mai degraba cu un razboi tribal african, numai ca in loc de macete avem televiziuni de stiri si institutii de siguranta a statului.

La alegerile din 1963 din Zanzibar, primele de dupa castigarea independentei, au participat trei partide ASP- sustinut in majoritate de bastinasi, ZNP- ce reprezenta mai degraba interesele arabilor si asiaticilor din tara si ZPPP, un partid mic, local. Simtindu-se furati, simpatizantii ASP i-au acuzat de frauda pe reprezentantii celor doua formatiuni care au castigat alegerile si, alaturi de un partid extremist aparut peste noapte, s-au revoltat, l-au alungat pe sultan din tara si au inceput macelul impotriva adeptilor ZNP si ZPPP. Istoria nu a lamurit niciodata daca, intr-adevar, alegerile din 1963 au fost fraudate, dar consemneaza faptul ca, in urma a ceea ce poarta acum numele de "Revolutia din Zanzibar", au murit peste 13 mii de oameni si vreo 21 de mii au ajuns in inchisoare. Si s-a mai intamplat un lucru important intre timp: noii conducatori ai Zanzibarului au realizat rapid-in urma framanarilor politice succesive- ca tara nu are nici o sansa sa ramana pe propriile picioare, in ciuda resurselor de care beneficiaza, si au cerut unirea cu Tanzania. Zanzibarul a disparut astfel ca stat independent, dar exemplul sau extrem arata ca nu este suficient sa organizezi alegeri intr-o tara primitiva, trebuie sa existe si o minima cultura democratica, pentru ca, altfel, indiferent de vot, invingatorii vor fi stabiliti tot cu maceta.

Numai in ultimele cateva zile s-au intamplat atat de multe lucruri alarmante in spatiul public incat nu ai cum sa nu te intrebi daca nu cumva, in loc sa castigam cultura democratica, noi ne ducem din ce in ce mai jos, mult mai jos decat eram in 1990. Televiziunea de casa a candidatului la prezidentiale al PSD a organizat o bataie de joc publica- nejustificata nici macar de interesele meschine ale unei emisiuni tabloid- referitoare la presupusa aventura pe care in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro