Despre dintii concetatenilor nostri. "Dintii stricati se mai pot repara, dar mintile inchise nu"

Despre dintii concetatenilor nostri.

Vedem aceasta atitudine si din alte luari de pozitie ale "intelectualilor de dreapta", usor scarbiti de democratie si de faptul ca trebuie sa accepte consecintele nefericite ale unui sistem politic dezagreabil. De aceea, daca s-ar putea, ar fi bine ca deciziile in societate sa fie luate numai de catre "stiutori", care sa ii consilieze pe bogati si sa beneficieze de sprijinul celor spalati cu sampon de lux. Dispretul suveran fata de "Romania gurilor stirbe" nu poate sa inlocuiasca "tradarea" acelorasi intelectuali care au sustinut gura la fel de spurcata a unui presedinte toxic, dar fara sa strambe din nas, pentru ca atunci erau vrajiti de promisiunile discursului de dreapta.

acum 79 luni (26 Feb 2017)

>

Ce legatura este intre dispretul fata de dintii gaunosi ai unor oameni saraci si gandirea gaunoasa neoliberala? Voi, cei prosti si gretosi, trebuie sa va tineti gura si sa asteptati pana o sa vi se spuna ce si cum sa faceti.

Aceasta este o trasatura fundamentala a elitismului intelectual de dreapta, caracterizat in mod profund de un anti-egalitarism nedisimulat. Vedem aceasta atitudine si din alte luari de pozitie ale "intelectualilor de dreapta", usor scarbiti de democratie si de faptul ca trebuie sa accepte consecintele nefericite ale unui sistem politic dezagreabil. Filosofii din aceasta tipologie prind cu batistutele lor de matase de un colt al democratiei, si stramba din nas cand se gandesc ca aceasta democratie ii pune pe acelasi plan cu niste brute ignare. Apoi ofteaza din toti rarunchii, recunoscand ipocrit ca se fac vinovati de "elitism", in timp ce privesc cu dispret la "satenii din Prahova". Pentru ca trebuie sa-i accepte pe "nespalati" la masa lor cu tacamuri de argint, aceasta consecinta nedorita ii face sa considere insasi democratia "problematica". Desigur ca da bine sa vorbesti coconetului mic-burghez despre "iubirea lui Christos", dar cand vine vorba sa pui mana pe leprosi sau sa ridici de jos nespalatii paralitici, e mai bine sa o faci cu manusi de latex. Pentru ei, singura democratie dezirabila ar fi cenzitara si, daca s-ar putea, restrictiva pe categorii de clasa, cum era in Ancien Regime, unde societatea era impartita pe "caste". De aceea, daca s-ar putea, ar fi bine ca deciziile in societate sa fie luate numai de catre "stiutori", care sa ii consilieze pe bogati si sa beneficieze de sprijinul celor spalati cu sampon de lux. S-a manifestat fata de "sanchiloti" si se vede azi in greata fata de cei care nu au aflat de ata dentara. Iar intelectualii moralisti care au reprezentat in ultimii 25 de ani principala forta ideatica si culturala a Romaniei sunt la fel de responsabili pentru modul cum arata tara noastra astazi, in pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro