"Despre cum am devenit infractor!" Scrisoarea unui elev a carui imagine a fost folosita pentru a ilustra un reportaj dedicat infractionalitatii minorilor

Iar acest lucru se poate sanctiona cu inchisoarea (minimum doua luni - maximum sapte ani) si cu amenda de la 200.000 de lei la 10 milioane de lei, daca fapta nu constitue o infractiune mai grava. Fac scrima de performanta si am obtinut medalii atat la competitii nationale, cat si internationale, pe Paul Sandru il gasiti pe podiumul Campionatelor Nationale de natatie, iar Iulian Gheorghe face baschet de performanta. Tata, care este ziarist cu state vechi si expert in domeniul dreptului la imagine, spune ca va le va cere ca despagubiri -drept la replica sa faca un reportaj despre infractori, in care sa fie folosita imaginea copiilor angajatilor implicati de la Pro TV.

acum 57 luni (12 Mar 2018)

Dupa ce m-am intors de la antrenament, cand ma pregateam sa imi fac temele, pac, primul telefon.

In care mi s-a spus ca am aparut la Pro TV, intr-un reportaj despre infractori alaturi de alti doi colegi de la liceu. Si, mai in gluma mai in serios, parca mi s-a indus si un fel de stare de vinovatie.

Dupa ce am primit si captura foto despre reportajul de la Pro TV, adio teme, de nici macar sa mai citesc nu am mai putut. Ba pana si spatiul oniric mi-a fost invadat de scene cu tot felul de infractiuni.

(Foto: captura Pro TV)

Ce sa mai spun ca zilele urmatoare, la scoala, in urma minunatei stiri proteviste, am fost tratat ca un paria, ramanand pana si fara colegul de banca :))) Bine ca mi-a ramas alaturi macar prietena, care este superinteligenta si cu simtul umorului. In primul rand, cred ca am fost filmati pe ascuns de o echipa a Pro TV dupa ce am iesit de la ore. Si, probabil, infractiunea in mintea celor de la Pro TV este ca stateam de vorba. Nu am idee cum definesc cei de la Pro TV termenul acesta "blurat", in contextul in care toti cei 3 elevi suntem usor de recunoscut, atat dupa vestimentatie, cat si dupa chip. Drept dovada zecile de telefoane primite dupa emisiune si situatia extrem de neplacuta creata apoi.

Am inceput sa ma informez ce inseamna sa iti fie folosita ilegal imaginea de catre o televiziune. Potrivit Codului Civil, orice persoana are dreptul la propria imagine, iar in exercitarea acestui drept, aceasta poate sa interzica sau sa impiedice reproducerea, in orice mod, a infatisarii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Iar acest lucru se poate sanctiona cu inchisoarea (minimum doua luni - maximum sapte ani) si cu amenda de la 200.000 de lei la 10 milioane de lei, daca fapta nu constitue o infractiune mai grava.

Apoi, ca daca esti intr-un loc public, poti fi fotografiat (nu am aflat inca daca si filmat!), iar imaginea ta poate fi folosita in presa sau in alte medii, ac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro