Despre confiscarea sporita si expandata
Vestea mult asteptata de toti cetatenii Romaniei care, de peste douazeci si cinci de ani, platesc statului dari directe si indirecte doar pentru a putea, parca, urmari mai apoi spectacolul luptei dintre rechinii oficiali pentru insusirea de bunuri si profituri necuvenite a sosit. "Prin adoptarea prezentului proiect de lege se va putea dispune in viitor masura de siguranta a confiscarii extinse si pentru alte infractiuni (...): infractiunile de serviciu (delapidarea, abuzul in serviciu, uzurparea functiei, conflictul de interese, obtinerea ilegala de fonduri), infractiunile privind sanatatea publica (infectarea apei, falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate, traficul de produse sau substante toxice)", se spune acolo.
Vestea mult asteptata de toti cetatenii Romaniei care, de peste douazeci si cinci de ani, platesc statului dari directe si indirecte doar pentru a putea, parca, urmari mai apoi spectacolul luptei dintre rechinii oficiali pentru insusirea de bunuri si profituri necuvenite a sosit.
Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, precum si pentru completarea art. 253/2013 privind exe-cutarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin care se realizeaza transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana.
Nu, aceasta initiativa nu este, cum ar fi fost de asteptat, rezultatul unui proces de tatonare, macerare, deliberare si decantare din interiorul justitiei romanesti. Cei scapati deja cu cate o condamnare la cativa ani de inchisoare si cu averile intacte sunt in buna regula si nu mai au de dat socoteala in cauzele pentru care au suferit condamnari. Dar poate ca, de aici inainte, cei pusi pe jumuleala la greu se vor gandi de doua ori daca merita sa riste sau nu.
Asa cum arata acum in proiectul de lege avansat spre dezbatere publica, vor fi supuse confiscarii extinse si alte bunuri decat cele deja prevazute de lege "in cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea unei infractiuni" doar "daca fapta este susceptibila sa ii procure un folos material si maximul pedepsei prevazute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare". Cum se va stabili, si cat de precis, in ce fel si in ce masura o fapta penala poate procura foloase materiale ramane de vazut.
Suna placut urechii si formularea: "Confiscarea extinsa se dispune daca instanta are convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale si are in vedere bu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro