Designerul Coco Chanel, spionul nazistilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial: dovada spionajului a fost facuta publica

Designerul Coco Chanel, spionul nazistilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial: dovada spionajului a fost facuta publica

Nota informativa face parte din dosarul designerului, iar arhivele in care a fost descoperita nu au fost explorate pana de curand, desi includ documente germane confiscate de francezi la sfarsitul razboiului, mii de dosare ale membrilor Rezistentei Franceze si dosarele de investigatie ale colaboratorilor suspectati. Ele includ si documente personale precum o scrisoare emotionanta scrisa de mana de Genevieve, nepoata lui Charles de Gaulle, pentru fostul premier francez in care aceasta ii cere sfatul cu privire la participarea ei in mai 1943, ca parte a Rezistentei Franceze.

acum 93 luni (17 Mar 2016)

Designerul francez Coco Chanel a fost spion nazist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit agentilor francezi de informatii. Saptamana acesta a fost descoperit, in arhivele pastrate in castelul Vincennes, un bilet care confirma ipoteza potrivit careia creatoarea de moda a fost amanta unui spion german si a furnizat informatii serviciilor secrete naziste in timpul razboiului petrecut intre 1939-945.

Nota informativa face parte din dosarul designerului, iar arhivele in care a fost descoperita nu au fost explorate pana de curand, desi includ documente germane confiscate de francezi la sfarsitul razboiului, mii de dosare ale membrilor Rezistentei Franceze si dosarele de investigatie ale colaboratorilor suspectati.

Astfel, pe baza dosarului lui Coco Chanel descoperit la Vincennes, ofiterii serviciilor secrete franceze cred ca designerul a fost spionul organizatiei naziste Abwehr si ca a colaborat ca agent al ofiterului Hans Guenter von Dinklage, care ii era si iubit. Dinklage a fost atasat al ambasadei Germaniei in anul 1935 si este suspectat ca a fost mai mult decat atat: si propagandist si agent".

FOTO dailymail.co.uk

Odata identificate arhivele, acestea pot fi accesate de publicul larg, insa nefiind digitizate, oamenii vor trebui sa mearga la Castelul Vincennes. Ele includ si documente personale precum o scrisoare emotionanta scrisa de mana de Genevieve, nepoata lui Charles de Gaulle, pentru fostul premier francez in care aceasta ii cere sfatul cu privire la participarea ei in mai 1943, ca parte a Rezistentei Franceze.

Istoricii au vehiculat aceasta idee o lunga perioada de timp, dar acum aceasta este sustinuta de primul document oficial in acest sens.

Documentele, tinute secrete in arhivele Ministerului francez al Apararii in ultimele sapte decenii, Coco Chanel activa cu numarul F-7124, sub numele de cod "Westminster", o referire la aventura ei cu Ducele d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro